Η BMW επιβεβαιώνει ότι εξελίσσει πλαίσια από ανθρακονήματα!

Η BMW επιβεβαιώνει ότι εξελίσσει πλαίσια από ανθρακονήματα!

1

Tο καλοκαίρι του 2015 η BMW είχε καταθέσει σχέδια με πατέντες προς κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας, όπου είχαμε δει ότι σχεδιάζει πλαίσια αποκλειστικά από ανθρακονήματα.

Ο Επικεφαλής μηχανικών και ερευνών ανάπτυξης  της BMW, Karl Viktor Schaller μίλησε στο Βρετανικό MCN  και επιβεβαίωσε επίσημα ότι η εταιρεία εργάζεται πάνω στην εξέλιξη υψηλής τεχνολογίας σασί από ανθρακονήματα.

Η BMW έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του ανθρακονήματος, και έχει επίσης εξαγοράσει εταιρεία που κατασκευάζει ανθρακονήματα, προκειμένου να έχει πλήρη έλεγχο στην εξέλιξη και εφαρμογή του υπέρ-συμπαγούς και ελαφριού υλικού στα νέα της αυτοκίνητα.

Ο Schaller δήλωσε στο MCN: “Θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρξει  μια σειρά από μοτοσυκλέτες, όπου μπορεί να εισαχθεί η τεχνολογία του ανθρακονήματος. Έχουμε δει αυτή την τεχνολογία στα αυτοκίνητά μας που είναι σε κορυφαίο επίπεδο. Νομίζω ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στις μοτοσυκλέτες.”

1-1

“Δεν βλέπω να μπορεί να υπάρχει ευρεία χρήση των ανθρακονημάτων στις μοτοσυκλέτες, αλλά υπάρχουν αρκετές εφαρμογές όπου το ανθρακόνημα θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα από το αλουμίνιο. Αυτή τη στιγμή η BMW δίνει μεγάλο βάρος στην έρευνα και την εφαρμογή των ανθρακονημάτων στις μοτοσικλέτες.”

“Όσον αφορά τον τρόπο που τα ανθρακονήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα πλαίσιο, δεν μπορεί απλά να αντικαταστήσει τις χυτεύσεις αλουμινίου διατηρώντας την ίδια μορφή. Το υλικό λειτουργεί πολύ διαφορετικά και θα πρέπει να γίνει μια πλήρη επανεξέταση του πώς θα είναι η μορφή του και πρέπει σχεδιαστεί από την αρχή.”

Για να δούμε πόσο πιθανό είναι να φτάσει κάτι τέτοιο σε γραμμή παραγωγής. Το σημαντικό όμως είναι και ποιο θα είναι το κόστος.

Την εφαρμογή του ανθρακονήματος σε πλαίσιο μοτοσυκλέτας την έχουμε ξαναδεί πριν λίγα χρόνια, όταν η Ducati δοκίμασε να ξεφύγει από το χωροδικτύωμα στο πλαίσιο της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας της στο MotoGP όμως ο ερχομός του Valentino Rossi τότε την ανάγκασε να κτίσει την DESMOSEDICI της σε αλουμινένιο πλαίσιο για να μπορέσει να δέσει το γλυκό με τον Ιταλό.

3

πηγή: http://www.bikerspirit.net/main/h-bmw-epibebaiwnei-oti-ekselissei-plaisia-apo-anthrakonhmata/