Δεκαεννέα βραβεία σχεδίασης για τις BMW, MINI, Rolls-Royce και BMW Motorrad.

Δεκαεννέα βραβεία σχεδίασης για τις BMW, MINI, Rolls-Royce και BMW Motorrad.

12795002_905768182871260_137263323950705133_o

Η εξαιρετική σχεδιαστική ποιότητα που χαρακτηρίζει το BMW Group θέτει νέα πρότυπα, όπως επιβεβαιώνεται από μία σειρά βραβείων σχεδίασης. Στον κορυφαίο θεσμό επιβράβευσης σχεδίασης iF design award 2016 το τμήμα BMW Group Design συγκέντρωσε 10 διεθνώς αναγνωρισμένα βραβεία. Όλοι οι νικητές του BMW Group, με εξαίρεση τα γυαλιά MINI AR Glasses 2014 και τη σχεδιαστική μελέτη BMW 3.0 CSL Hommage R, κέρδισαν βραβεία στην κατηγορία “Product”.

Η εξαιρετική σχεδιαστική ποιότητα που χαρακτηρίζει το BMW Group θέτει νέα πρότυπα, όπως επιβεβαιώνεται από μία σειρά βραβείων σχεδίασης. Στον κορυφαίο θεσμό επιβράβευσης σχεδίασης iF design award 2016 το τμήμα BMW Group Design συγκέντρωσε 10 διεθνώς αναγνωρισμένα βραβεία. Όλοι οι νικητές του BMW Group, με εξαίρεση τα γυαλιά MINI AR Glasses 2014 και τη σχεδιαστική μελέτη BMW 3.0 CSL Hommage R, κέρδισαν βραβεία στην κατηγορία “Product”. Η τελευταία βραβεύτηκε στην κατηγορία “Professional Concept” ενώ τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR) κατέκτησαν το χρυσό βραβείο. Οι απονομές iF gold έγιναν στις 26 Φεβρουαρίου 2016 σε τελετή που παρακολούθησαν πάνω από 1.500 προσκεκλημένοι στην εκδήλωση iF design στο BMW Welt του Μονάχου.

Η σύγχρονη πολυτέλεια αποδείχτηκε νικηφόρο πλεονέκτημα για τη BMW Σειρά 7. Εκτός από την εντυπωσιακή αισθητική και σχεδιαστική ακρίβεια, η έκτη γενιά του sedan διαθέτει πολυάριθμες τεχνικές καινοτομίες, όπως αναγνώριση χειρονομιών BMW, πακέτο Ambient Air με ιονισμό και αρωματισμό αέρα, BMW Laserlight και παρκάρισμα με τηλεχειρισμό.

Η BMW X 1 κέρδισε επίσης την εύνοια της κριτικής επιτροπής με μία νέα, πρωτοποριακή εξέλιξη. Η ομάδα σχεδίασης έχει αναθεωρήσει τη δεύτερη γενιά του μοντέλου, με την πίσω κίνηση να δίνει τη σκυτάλη σε μία αρχιτεκτονική εμπρόσθιας κίνησης (FWD). Σαν αποτέλεσμα, η νέα X1 έχει καλύτερες αναλογίες, είναι πιο ευρύχωρη και συμπεριφέρεται σαν μια αντιπροσωπευτική BMW.

P90166932_lowRes_the-new-bmw-x6-m-10-

Η νέα BMW M 6 GT 3 θα εκπροσωπήσει το BMW Group την αγωνιστική σεζόν του 2016. Το δυναμικό στήσιμο, οι μεγάλοι αεραγωγοί, η εντυπωσιακή πίσω πτέρυγα, η αυστηρή χρήση τεχνικών δομής ελαφρού βάρους, τα bucket καθίσματα και το οδηγοκεντρικό cockpit δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τα αγωνιστικά της γονίδια.

Ένα ακόμα εργαλείο υψηλών επιδόσεων που απέσπασε βραβείο iF design είναι η BMW M 2. Αυτή συνδυάζει τις εξαιρετικές επιδόσεις, την ακρίβεια και ευελιξία των Μ Automobiles με το αναγνωρίσιμο στυλ BMW.

Τη σπουδαιότητα της κληρονομιάς της μάρκας στη μελλοντική σχεδίαση υπογραμμίζει η BMW 3.0 CSL Hommage R. Αντλώντας έμπνευση από τη BMW 3.0 CSL ‒ ένα διαχρονικά κλασικό και εμβληματικό BMW coupe από τη δεκαετία του 1970 – η ομάδα σχεδίασης της BMW δημιούργησε ένα οραματικό αυτοκίνητο με τελείως δική του φιλοσοφία εσωτερικού. Για την τέλεια ενσωμάτωση του οδηγού στο αυτοκίνητο, οι σχεδιαστές μελέτησαν την οδηγοκεντρική σχεδίαση πέραν της γεωμετρικής μορφής του εσωτερικού και προχώρησαν σε μία νέα προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη το κράνος, την αγωνιστική φόρμα και το κάθισμα του οδηγού πριν ξεκινήσει η σχεδίαση της καμπίνας.

Το νέο MINI Clubman, αναδείχτηκε νικητής σε δύο μέτωπα. Η αυτοπεποίθηση, η κομψότητα και ο αισθητά πιο ώριμος χαρακτήρας του το έκαναν ακαταμάχητο στα μάτια της κριτικής επιτροπής του iF design, ενώ στο διαγωνισμό Festival Automobile International του Παρισιού, το MINI Clubman κέρδισε το βραβείο “Grand Prix du Plus Bel Interieur de l ‘ Ann é e 2015” για το άψογο εσωτερικό του. Η καμπίνα του MINI Clubman είναι ένα έξυπνο κολάζ στοιχείων διακριτικής κομψότητας και δημιουργικής γοητείας. Στην καρδιά του εσωτερικού βρίσκεται ένα πολύ φαρδύ ταμπλό οργάνων με πλαίσιο πρόσοψης που δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται. Ατμοσφαιρικός φωτισμός, διακοσμητικές λωρίδες υψηλής ποιότητας και ενδιαφέρουσες, κρυφές λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται με μια δεύτερη ματιά στην καμπίνα – όπως το αποκλειστικό σχέδιο tartan που κοσμεί διάφορα υλικά σε πολυάριθμες υποδοχές και αποθηκευτικούς χώρους – ολοκληρώνουν το τελικό αποτέλεσμα. Το περίοπτο “Grand Prix” που απονέμεται από το Festival Automobile International δόθηκε στον Oliver Sieghart, Επικεφαλής Σχεδίασης MINI, στο Παρίσι τον Ιανουάριο.

P90209492_lowRes_mini-cooper-s-conver

Η σχεδίαση του MINI Cabrio έλαβε επίσης εγκωμιαστικές κριτικές για τη χρήση υλικών υψηλής ποιότητας στο εσωτερικό, τα αυξημένα επίπεδα άνεσης και την επαναστατική σχεδίαση – με μία προαιρετική μαύρη υφασμάτινη οροφή με ενσωματωμένη τη Βρετανική Σημαία σε titanium grey. Η οροφή αναδιπλώνεται σε 18 δευτερόλεπτα, συνδυάζοντας τη γνώριμη διασκεδαστική οδήγηση ΜΙΝΙ και μία δυνατή εμπειρία open–top οδήγησης.

Η BMW Motorrad έλαβε ένα ανάλογο περίοπτο βραβείο. Η νέα BMW R nineT Scrambler συνδυάζει καθαρές αναλογίες και υλικά υψηλής ποιότητας σε έναν ελκυστικό, αντισυμβατικό χαρακτήρα. Κάποιες λεπτομέρειες όπως η σύγχρονη ερμηνεία των στοιχείων scrambler είναι ακαταμάχητες, ενώ το υψηλό επίπεδο ποιότητας κατασκευής που είναι ορατή στο κάθε εξάρτημα της μοτοσικλέτας θέτει νέα πρότυπα στην κατηγορία.

P90203076_lowRes_the-new-bmw-r-ninet-

Εμπνευσμένη από τη θρυλική Rolls-Royce Silver Dawn από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, η Rolls – Royce Dawn αποτείνει ένα σύγχρονο φόρο τιμής στην αίσθηση της απεριόριστης ελευθερίας. Αποφεύγοντας κάθε συμβιβασμό, η ανοιχτή Dawn συνδυάζει άνεση, κομψότητα και ποιότητα σε ένα άψογο μίγμα και προσφέρει μία νέα διάσταση ανάλαφρης αίσθησης και χαλάρωσης σε συνδυασμό με την ανώτερη δυναμική συμπεριφορά και τη ευρυχωρία χωρίς περιορισμούς.

Τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας – MINI AR Glasses 2014 κέρδισαν την κορυφαία σφραγίδα ποιότητας (“gold”). Η ομάδα σχεδίασης MINI ανέθεσε στην Designworks, μία θυγατρική του BMW Group, τη σχεδίαση των γυαλιών, τη χρωματική φιλοσοφία τους και την ψηφιακή εμπειρία του χρήστη. Μία τεχνική συσκευή έχει μετατραπεί δεόντως σε προϊόν lifestyle που μεταφέρει τη σχεδιαστική γλώσσα ΜΙΝΙ σε ένα ζευγάρι γυαλιών. Χάρη στην ευφυή συνδεσιμότητα με το αυτοκίνητο MINI, αυτά τα πρωτοποριακά γυαλιά μπορούν να προβάλλουν όλο το σχετικό περιεχόμενο, όπως οδηγίες πλοήγησης, στο άμεσο πεδίο ορατότητας του οδηγού.

Το τμήμα BMW Group Design πέτυχε επτά νίκες στον πιο παλιό διαγωνισμό σχεδίασης GOOD DESIGNTM Award. Πάνω από 65 χρόνια τώρα, η διεθνής κριτική επιτροπή τιμά τα εξαιρετικά καινοτόμα, οραματικά προϊόντα, φιλοσοφίες και ιδέες που έχουν επινοήσει σχεδιαστές και κατασκευαστές και υπερβαίνουν τα συνήθη πρότυπα προϊοντικής σχεδίασης. Όλοι οι νικητές του BMW Group βραβεύτηκαν στην κατηγορία “Transportation” όπως και τα γυαλιά Επαυξημένης Πραγματικότητας – MINI AR Glasses 2014.

Στη λίστα των νικητών περιλαμβάνεται το 5θυρο MINI. Ένα αυτοκίνητο κατασκευασμένο για τους φίλους της εξατομίκευσης, μεταφέρει τις θρυλικές φόρμες του κλασικού Mini του 1959 στο παρόν και ανεβαίνει στη σκηνή πιο σίγουρο και ώριμο από ποτέ. Με αναβαθμισμένα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά και ακόμα πιο λεπτομερή αποτύπωση των θρυλικών σχεδιαστικών στοιχείων του αυτοκινήτου, το 5θυρο ενώνει την κληρονομιά ΜΙΝΙ με την οραματική σχεδίαση και καινοτομία, επιτυγχάνοντας ένα άψογο αποτέλεσμα.

P90181791_lowRes_bmw-s-1000-xr-05-201

Η BMW X 6 απέσπασε ένα ακόμα GOOD DESIGNTM Award 2015. Διαθέτει πιο επιβλητική παρουσία και αναβαθμισμένες σπορ ικανότητες, μαζί με ένα πολυτελές εσωτερικό και καινοτόμα στοιχεία εξοπλισμού.

Τα προσόντα της BMW X 4 έπεισαν την κριτική επιτροπή. Η X4 συνδυάζει σιλουέτα τύπου coupe με τους γνώριμους φαρδείς ώμους και το δυναμικό στήσιμο ενός μοντέλου Χ. Στο εσωτερικό, το SAV εντυπωσιάζει με τη δερμάτινη ταπετσαρία του (με ραφή που δημιουργεί αντίθεση), το δίχρωμο φωτισμό περιβάλλοντος και έναν πλούσιο ήχο surround.

Η σχεδίαση της BMW 3.0 CSL Hommage συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές. Η ομάδα σχεδίασης BMW χρησιμοποίησε μία ευφυή, ελαφριά δομή και σύγχρονα υλικά προκειμένου να μεταφέρει το χαρακτήρα της BMW 3.0 CSL στον 21ο αιώνα, αναβιώνοντας το θρυλικό coupe της δεκαετίας του 1970 μέσα από μία νέα και ενδιαφέρουσα ‘αμφίεση’.

Η επιτροπή έδωσε τρία από τα επτά περίοπτα βραβεία GOOD DESIGNTM Awards 2015 στη BMW Motorrad. Το πρώτο απονεμήθηκε στη BMW C evolution, που προαναγγέλλει μία νέα εποχή στην αστική μετακίνηση σε δύο τροχούς: δυναμική, ηλεκτρική, με αντιρρυπαντική τεχνολογία. Η βραβευμένη της σχεδίαση προβάλλει το σχεδιαστικό DNA της BMW Motorrad, ένα εντυπωσιακό εμπρός τμήμα και δυναμικές αναλογίες που ανοίγουν το δρόμο στις μετακινήσεις με μηδενικές εκπομπές ρύπων στη ζούγκλα της πόλης.

Η BMW Motorrad Concept 101 εισέρχεται σε μια κατηγορία που απαιτεί πολύ περισσότερα από τις απόλυτες τιμές ιπποδύναμης και επιτάχυνσης, αναδεικνύοντας μία νέα φιλοσοφία μοτοσυκλέτας τουρισμού γεμάτη δύναμη και ηρεμία. Η ροή των γραμμών από μπροστά μέχρι πίσω ενσαρκώνει μία αίσθηση μεγαλοπρέπειας, ενώ περίτεχνα σχεδιασμένες επιφάνειες διαμορφώνουν ένα αθλητικό σώμα. Το φινίρισμα με χειροποίητες γραμμές, έναν αποκλειστικό συνδυασμό σαγρέ αλουμινίου, ημι-ματ ανθρακονημάτων, σκούρου ξύλου και ποιοτικού δέρματος, χαρίζουν στην Concept 101 ένα άκρως αποκλειστικό στυλ.

Η τρίτη μοτοσικλέτα που απέσπασε βραβείο ήταν η BMW S 1000 XR. Η συνολική της εμφάνιση υποδηλώνει τις ποικίλες ικανότητές της και ένα ευρύ φάσμα πιθανών εφαρμογών. Δοκιμασμένες λύσεις από τους τομείς Touring και GS συνδυάζονται με σπορ στοιχεία και συνθέτουν μία εικόνα πρωτοφανή για μοτοσικλέτα της BMW Motorrad.

Το κοντό, λεπτό πίσω τμήμα υποδηλώνει την ευελιξία της BMW S 1000 XR, ενώ η χαρακτηριστική ανάγλυφη επιφάνεια υπογραμμίζει τη δυναμική εμφάνιση της μοτοσικλέτας.

10687942_905767802871298_476846563464586267_o

 

Πηγή:https://www.press.bmwgroup.com/global/article/detail/T0257720EN/four-brands-19-awards:-bmw-mini-rolls-royce-bmw-motorrad-recognised-for-outstanding-design-if-design-award-good-design-award-and-festival-automobile-international-all-represented