BMW Motorrad VISION NEXT 100

BMW Motorrad VISION NEXT 100

bmw-motorrad-vision-next-100-concept-06-1200x800-960x640

BMW Motorrad VISION NEXT 100: To concept της πιο φουτουριστικής μοτοσικλέτας όλων των εποχών

H Bmw αποκάλυψε μια μηχανή με τεχνητή νοημοσύνη που είναι τόσο ασφαλής ώστε να  μπορείς να την καβαλήσεις χωρίς κράνος.

Η πιο φουτουριστική μοτοσικλέτα όλων των εποχών είναι η Motorrad VISION NEXT 100, το concept της οποίας παρουσίασε η BMW στην έκθεση «Iconic Impulses. The BMW Group Future Experience» στο Λος Άντζελες.

Ο Έντγκαρ Χάινριχ, επικεφαλής σχεδιασμού, την χαρακτηρίζει «Μεγάλη Απόδραση» (The Great Escape) – προσδιορισμός που συνοδεύει τη μοτοσικλέτα και στην επίσημη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Όπως λέει, το όχημα «ενσαρκώνει το όραμα της μοτοσικλέτας σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο- μία αναλογική εμπειρία σε μια ψηφιακή εποχή. Η μοτοσικλέτα έχει να κάνει με την απόδραση από την καθημερινότητα: Τη στιγμή που καβαλάς τη μηχανή σου, είσαι απόλυτα ελεύθερος. Η μηχανή σου είναι Η Μεγάλη Απόδραση».

motorrad-vision-next-100-1

Πέρα από τον σχεδιασμό της, που παραπέμπει απευθείας στις μοτοσικλέτες των ταινιών «Tron», η εταιρεία υπογραμμίζει πως η μηχανή απαλλάσσει τον αναβάτη από την ανάγκη να φορά κράνος και προστατευτικά ρούχα, καθώς τα συστήματα υποβοήθησής της τον κρατούν ασφαλή. Κινείται χωρίς να εκπέμπει ρύπους, ενώ ο σχεδιασμός και η διαρρύθμιση των επιφανειών της κρατά τον αναβάτη ασφαλή από τον άνεμο και τον καιρό.

bmw-motorrad-vision-next-100-concept-motorcycle-6

Σημαντικό ρόλο στο σχέδιο παίζει το Flexframe, που επιτρέπει στον αναβάτη να κατευθύνει τη μηχανή ενιαία, χωρίς τα τμήματα- «αρθρώσεις» που υπάρχουν στις σημερινές μοτοσικλέτες: Το στρίψιμο του τιμονιού αλλάζει την κατεύθυνση ολόκληρου του σώματος της μηχανής, ενώ η δύναμη που χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις εξαρτάται από την εκάστοτε κατάσταση (λίγη σε χαμηλές ταχύτητες, πολλή σε μεγάλες). «Αναλογικά» στοιχεία σε μια ψηφιακή εποχή είναι ο κόκκινος διακόπτης στη μια πλευρά του τιμονιού (κλειδώνει ή ελευθερώνει το γκάζι) και οι μοχλοί των ταχυτήτων. Παρόλα αυτά, το όχημα είναι πλήρως διασυνδεδεμένο με το Ίντερνετ, κάτι που του επιτρέπει να προβλέπει επικίνδυνες καταστάσεις, αυξάνοντας σημαντικά την ασφάλεια, σε συνδυασμό με τα συστήματα ενεργητικής προστασίας. «Εκτός από το να προβλέπουν τι υπάρχει μπροστά και να ενημερώνουν τον χρήστη όταν χρειάζεται να ενεργήσει, παρέχουν ενεργητική προστασία στον αναβάτη και θα στείλουν τα κράνη και τα προστατευτικά ρούχα του σήμερα στα βιβλία της ιστορίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

bmw-vision-next-100-bike_827x510_41476267092

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του φουτουριστικού concept είναι το «self balancing», με το όχημα να ισορροπεί αυτόματα χάρη στα συστήματα ενεργητικής προστασίας του, είτε εν κινήσει είτε σταθμευμένο (στέκετα όρθιο ακόμα και όταν έχει κατεβεί ο αναβάτης). Σημαντική βοήθεια στον αναβάτη προσφέρει επίσης το Digital Companion, ενώ δεσπόζουζα θέση στο «πακέτο» παρέχουν τα ειδικά γυαλιά/ διόπτρα (visor), που καλύπτουν όλο το οπτικό πεδίο και, ενώ προστατεύουν τα μάτια του, προβάλλουν επίσης χρήσιμες πληροφορίες και ελέγχονται μέσω του βλέμματος. Οι πληροφορίες προβάλλονται κατόπιν αιτήματος του αναβάτη, ή για να τον ενημερώσουν για κάτι που απαιτεί άμεση δράση. Ακόμη, η στολή για τον μοτοσικλετιστή τον θερμαίνει ή δροσίζει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, ενώ η δομή της (όπως και των παπουτσιών) είναι έτσι σχεδιασμένη για να υποστηρίζει το σώμα. Σε υψηλές ταχύτητες το τμήμα στον λαιμό φουσκώνει για να τον στηρίζει – ωστόσο, όπως σημειώνεται, η στολή δεν περιλαμβάνει χαρακτηριστικά ασφαλείας, καθώς «τα έξυπνα συστήματα υποβοήθησης τα κάνουν περιττά». Αντ’αυτού αισθητήρες στη στολή παρακολουθούν τον σφυγμό και τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ παράλληλα παρέχονται οδηγίες μέσω δονήσεων στα χέρια και τα πόδια.

Σίγουρα το συγκεκριμένο concept φαίνεται εξαιρετικά φιλόδοξο και αρκετά «ακραίο», και η εταιρεία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα χρειαζόταν για να τεθεί σε παραγωγή (αν γίνει ποτέ κάτι τέτοιο). Ωστόσο, αυτό είανι το κοινό χαρακτηριστικό και ο σκοπός των Vision Next οχημάτων της εταιρείας: Η ανάπτυξη concepts οχημάτων τα οποία «κοιτούν» στο μέλλον – 10 χρόνια και παραπάνω μπροστά.

fb44a74a10b3af6bdfb344dbcde28eee

VIDEO

πηγή