Ειδοποίηση εγγύτητας για μοτοσυκλέτες!

Ειδοποίηση εγγύτητας για μοτοσυκλέτες!

Δοκιμάζεται αυτή την στιγμή, στα πλαίσια του προγράμματος «Vision Zero» που αναπτύσσει η Continental, σύστημα εντοπισμού τυφλού σημείου, που θα προειδοποιεί τον αναβάτη σε περίπτωση που κάποιο όχημα πλησιάζει επικίνδυνα. Πρόκειται ακριβώς για το ίδιο σύστημα που υπάρχει χρόνια τώρα στα αυτοκίνητα, με την διαφορά ότι αναπτύσσεται για τις ανάγκες των αναβατών και τις ιδιαιτερότητες των μοτοσυκλετών.
Η προειδοποίηση τυφλού σημείου για τις μοτοσυκλέτες, σύμφωνα με την Continental που εξελίσσει το σύστημα, ειδοποιεί εγκαίρως των αναβάτη ότι κάποιο όχημα πλησιάζει πιο γρήγορα από αυτό που θα έπρεπε, με τρόπο που δεν ξεφεύγει της προσοχής, καθώς φωτίζεται ολόκληρο το εσωτερικό του καθρέφτη, από την πλευρά που υπάρχει το πρόβλημα. Ακόμη κι αν ο αναβάτης έχει δει ότι υπάρχει σε κοντινή απόσταση κάποιο άλλο όχημα, μερικές φορές είναι δύσκολο να αντιληφθεί το πόσο γρήγορα πλησιάζει και το σύστημα αυτό έρχεται για να εξαλείψει ακριβώς αυτό το πρόβλημα.


Το σύστημα BSD (Blind Spot Detection) θα το δούμε στην παραγωγή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια από την BMW και ίσως ταυτόχρονα, ή λίγο αργότερα και από άλλους κατασκευαστές. Το θετικό, για εμάς τους Έλληνες, και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που σιγά-σιγά και δειλά-δειλά, επιτρέπουν την διήθηση των μοτοσυκλετών στην κίνηση των αυτοκινήτων, είναι πως θα μπορείς πολύ εύκολα να το απενεργοποιήσεις. Διαφορετικά και οι δύο καθρέφτες θα φωτίζονταν συνέχεια -αν μιλάμε για τις ελληνικές πόλεις- καθώς το σύστημα θα αντιλαμβανόταν μία σειρά από κινδύνους, όσο η μοτοσυκλέτα κινούταν ανάμεσα στα αυτοκίνητα με άλλες μοτοσυκλέτες να την ακολουθούν σε μικρή απόσταση.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, και ιδιαίτερα στα ταξίδια και στους πιο ανοικτούς δρόμους, το σύστημα BSD μπορεί να αποτελέσει μία πραγματική βοήθεια. Έχει αποδειχθεί ότι ακόμα και μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου έγκαιρης ενημέρωσης, είναι αρκετά για να αλλάξουν την βαρύτητα του τραυματισμού ενός προδιαγεγραμμένου τροχαίου με μοτοσυκλέτα, καθώς ο αναβάτης προετοιμάζει το σώμα του.
Η Continental, μία εταιρία πρωτίστως γνωστή για τα ελαστικά της, την στιγμή όμως που ο τομέας των ελαστικών είναι ο μικρότερος από τον τεράστιο κύκλο εργασιών της, πρωτοπορεί στην εξέλιξη νέων ηλεκτρονικών συστημάτων για την μοτοσυκλέτα, και στοχεύει στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

πηγή