Τα BMW iParts φέρνουν την επανάσταση στη διαχείριση ανταλλακτικών

Τα BMW iParts φέρνουν την επανάσταση στη διαχείριση ανταλλακτικών

Ένα φθαρμένο καπάκι βαλβίδας στη μέση της ισλανδικής παγωμένης ερήμου, ένας λεβιές ταχυτήτων σπασμένος στα βάθη της βραζιλιάνικης ζούγκλας ή ένα κατεστραμμένο κάρτερ λαδιού στην αφρικανική στέπα;

Ένα από τα παραπάνω προβλήματα συχνά σημαίνει χρονοβόρα καθυστέρηση, ενίοτε και το άδοξο τέλος μιας βόλτας με μοτοσυκλέτα ή ενός μακρινού ταξιδιού σε δύο τροχούς. Για αυτό, από εφέτος το καλοκαίρι η BMW εντάσσει τα Motorrad iParts στη λίστα του προαιρετικού εξοπλισμού της. Πρόκειται για ένα σύστημα τρισδιάστατης εκτύπωσης που θα επιτρέπει σε εμπόρους και πελάτες της BMW να εκτυπώνουν τα απαραίτητα ανταλλακτικά επί τόπου, για να μπορούν να συνεχίζουν το ταξίδι τους το ταχύτερο δυνατόν. Για τον σκοπό αυτόν, 250 επιλεγμένοι συνεργάτες του δικτύου πωλήσεων της BMW Motorrad σε όλο τον κόσμο αρχικά θα αποκτήσουν ένα μόνιμα εγκατεστημένο σύστημα τρισδιάστατης εκτύπωσης. Το σύστημα αυτό, που περιλαμβάνει ενσωματωμένο κέντρο επεξεργασίας, επιτρέπει την παραγωγή και επακόλουθη μηχανουργική επεξεργασία μεγάλων και περίπλοκων εξαρτημάτων όπως γρανάζια και κελύφη κινητήρων. Με αυτόν τον τρόπο, η BMW Motorrad προάγει τον τομέα ανταλλακτικών σε νέα επίπεδο: με το νέο σύστημα, ακόμα και πολύ σπάνια εξαρτήματα που κατά κανόνα δεν περιλαμβάνονται στο απόθεμα των εμπόρων της BMW Motorrad μπορούν να είναι πάντα άμεσα διαθέσιμα ανάλογα με τις ανάγκες.

3D Mobile Printers που μεταφέρονται στη μοτοσυκλέτα

Μικρότερα εξαρτήματα, όπως συμπλέκτης ή λεβιέ ταχυτήτων, καπάκια βαλβίδων, γέφυρες πιρουνιού και κρύσταλλα φλας μπορούν να εκτυπώνονται ακόμα και από τους ίδιους τους πελάτες της BMW Motorrad χρησιμοποιώντας το 3D Mobile Printer των BMW Motorrad iParts. Η διαδικασία μπορεί να γίνεται όχι μόνο στο σπίτι αλλά και στο ταξίδι, αφού η πρακτική, high-tech συσκευή μπορεί να μεταφέρεται σε μία μπαγκαζιέρα.

Ενσωμάτωση του 3D Mobile Printer σε top case

Για την αντιστάθμιση του πρόσθετου βάρους του φορητού εκτυπωτή, εξελίχθηκε μία ειδική top case από CFRP που πετυχαίνει μείωση βάρους περίπου 4,5 kg συγκριτικά με τη στάνταρ. Ειδική επίστρωση στη δομή CFRP εξασφαλίζει απόσβεση θορύβων και κραδασμών για βέλτιστη, συνεχή χρήση του εκτυπωτή. Επίσης, έγινε εφικτή η ενσωμάτωση της παροχής ισχύος στην επένδυση για να μην είναι ορατά τα καλώδια στην εξωτερική πλευρά.

Κατέβασμα δεδομένων μέσω smartphone

Τα δεδομένα σχεδίασης και οι προδιαγραφές υλικών που απαιτούνται για την εκτύπωση παρέχονται από το BMW iCloud, είτε στο σπίτι των πελατών είτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού: τα δεδομένα κατεβαίνουν αυτόματα στα 3D συστήματα εκτύπωσης μέσω κινητού τηλεφώνου, tablet ή PC. Απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο για επιτυχημένο downloading. Όποιος ταξιδεύει με μοτοσυκλέτα σε απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη, όπου δεν υπάρχει πάντα ιντερνετική σύνδεση, μπορεί να κάνει χρήση του προαιρετικού εξοπλισμού iParts Explorer, που επιτρέπει την αποθήκευση μιας σειράς δεδομένων ανταλλακτικών απευθείας στο smartphone πριν το ξεκίνημα του ταξιδιού. Η 3D εκτύπωση καθιερώθηκε στον τομέα των ανταλλακτικών πριν από 20 χρόνια περίπου με τη μορφή της λεγόμενης Ταχείας Πρωτοτυποποίησης – Rapid Prototyping. Ακόμα και τότε υπήρχε η δυνατότητα δημιουργίας ανταλλακτικών από πλαστικό με χρήση τεχνολογίας λέιζερ και μιας μεθόδου επιστρώσεων μέσω CNC. Από τότε, αυτή η τεχνική έχει προοδεύσει σημαντικά και τώρα υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής εξαρτημάτων από διάφορα μεταλλικά κράματα, χρησιμοποιώντας την τεχνική Selective Laser Sintering (SLS). Εκτός από τη δημιουργία εξαρτημάτων από αλουμίνιο, ατσάλι και τιτάνιο, οι 3D εκτυπωτές των BMW Motorrad iParts 3D επιτρέπουν ταχεία δημιουργία πλαστικών εξαρτημάτων. Αυτό σημαίνει ότι το κρύσταλλο ενός φλας που σπάει εξαιτίας μιας πτώσης, για παράδειγμα, μπορεί να αντικαθίσταται γρήγορα με μία εκτυπωμένη έκδοση. Υπάρχει ακόμα και δυνατότητα αντικατάστασης ενός ραγισμένου καθρέπτη με τη βοήθεια των εκτυπωτών BMW iParts 3D.

Εντατικές δομικές σε πραγματικές συνθήκες και ακραίες κλιματικές ζώνες

Η BMW Motorrad έχει πραγματοποιήσει εκτενείς λειτουργικές δοκιμές και τεστ αντοχής σε όλα τα εξαρτήματα που έχουν εγκριθεί για 3D εκτύπωση – αρχικά στο εργαστήριο και αργότερα σε πραγματικές συνθήκες. Ο Ignaz Druckmeyer, επικεφαλής των BMW Motorrad iParts, δήλωσε: «Για μία φορά ακόμα καταφέραμε να αξιοποιήσουμε εσωτερικές συνέργειες και να έχουμε πρόσβαση σε σχετικά προκαταρκτικά projects εξέλιξης του τμήματος BMW Automobiles. Σε τελική ανάλυση, η πρόκληση ήταν η εξέλιξη ενός μικρού, φορητού αλλά υψηλής απόδοσης 3D εκτυπωτή που να μπορεί να μεταφέρεται σε μία μοτοσυκλέτα. Και αυτό έγινε πραγματικότητα με τη μορφή του BMW Motorrad iPart 3D Mobile Printer. Η μονάδα SLS είναι εξοπλισμένη με δική της παροχή ισχύος – μία υψηλής απόδοσης αλκαλική μπαταρία – και υποβλήθηκε σε μία σειρά εξαιρετικά αυστηρών λειτουργικών δοκιμών, τόσο σε ακραίες παγωμένες συνθήκες όσο και σε αφόρητο καύσωνα με υψηλό επίπεδο έκθεσης σε σκόνη». Ο τρισδιάστατος φορητός εκτυπωτής BMW Motorrad iPart 3D Mobile Printer πιο πρόσφατα εκτέθηκε σε ακραίες συνθήκες στην αυστραλιανή έρημο. Ακόμα και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες άνω των 48 βαθμών Κελσίου και με υψηλό ποσοστό σκόνης, τα εκτυπωμένα εξαρτήματα ήταν ισότιμα των αντίστοιχων που κατασκευάζονται με συμβατικές μεθόδους από κάθε άποψη.

Το BMW Motorrad iPart 3D Mobile Printer δοκιμάστηκε επίσης στο κρύο της Ανταρκτικής. Σε θερμοκρασίες μείον 52 βαθμών, η ομάδα δοκιμών της BMW Motorrad ακολούθησε τα βήματα του Roald Amundsen, που ταξίδεψε με τέσσερις BMW R 1200 GS για να φτάσει στον Νότιο Πόλο στις 16 Δεκεμβρίου 2017 – ακριβώς 106 χρόνια μετά την ανακάλυψη του Amundsen. Όπως και στην περίπτωση της αποστολής του Amundsen, στήθηκε ένα καταφύγιο αντιπροσωπεύοντας συμβολικά τη σκηνή της BMW Motorsport – με τους αλουμινένιους στύλους της να κατασκευάζονται επί τόπου με τη βοήθεια του BMW Motorrad iPart 3D Mobile Printer. Τα νέα συστήματα προαιρετικού εξοπλισμού BMW Motorrad iParts και BMW Motorrad iPart 3D Mobile Printer θα λανσαριστούν τον Σεπτέμβριο του 2018.

Βέβαια οι παραπάνω πληροφορίες δημοσιεύτηκαν Πρωταπριλιά, λέτε να είναι… ψέμα;