Η Suzuki σταματά την παραγωγή της Hayabusa

Η Suzuki σταματά την παραγωγή της Hayabusa

Suzuki Hayabusa. Η μοτοσυκλέτα που έχει γίνει συνώνυμο της ταχύτητας, σταματά. Όπως ανακοίνωσε η Suzuki, η μοτοσυκλέτα της που παρουσιάστηκε πριν από σχεδόν 20 χρόνια, δεν πληροί τα πρότυπα του Euro 4 και έτσι η ιαπωνική εταιρία πήρε την απόφαση να σταματήσει την παραγωγή της.

Η Suzuki GSX1300R, όπως είναι η κωδική της ονομασία, παρουσιάστηκε το 1999 και για πολλά χρόνια μαχόταν με τις Honda CBR1100 Blackbird και Kawasaki ZX-12R για τον τίτλο της ταχύτερης μοτοσυκλέτας παραγωγής. Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ήθελε να επιβάλει όρια ιπποδύναμης και τελικής ταχύτητας, οι εταιρίες ήρθαν σε συμφωνία να σταματήσουν το κυνήγι της τελικής ταχύτητας άνω των 300 χλμ/ώρα. Έτσι οι μοτοσυκλέτες έχουν κόφτη στα 299 ή στα 300 χλμ/ώρα.

Το Euro 4 τέθηκε σε ισχύ το 2016 και με το 2018 να πλησιάζει στο τέλος του, λήγει και η διετής προθεσμία που κάλυπτε το προϋπάρχον στοκ των εταιρειών. Έτσι από την 1η Ιανουαρίου του 2019 η Hayabusa δεν θα προσφέρεται στην Ευρωπαϊκή αγορά, με όσο στοκ υπάρχει να πωλείται στις ΗΠΑ.

Η Suzuki έχει επεκτείνει την κατοχύρωση του ονόματος “Hayabusa” με τον διάδοχό της να εικάζεται πως θα κάνει χρήση turbo κινητήρα.

Πηγή