Νέες προδιαγραφές κρανών: Αλλάζουν όλα

Νέες προδιαγραφές κρανών: Αλλάζουν όλα

Ο κύβος ερρίφθη: Από την 1η Ιανουαρίου 2021 ενεργοποιούνται οι νέες προδιαγραφές κρανών ECE 22.06, που αντικαθιστούν το υπάρχον πρωτόκολλο ECE 22.05. Μάλιστα, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι ECE 22.05 προδιαγραφές βρίσκονται σε εφαρμογή τα τελευταία 18 χρόνια, από το 2002, ενώ οι βελτιώσεις που έγιναν σε όλο αυτό το διάστημα στην τεχνολογία των κρανών είναι προφανώς μεγάλη.

Οι αλλαγές στις προδιαγραφές είναι αποφασιστικές. Αρχικά, τα σημεία πρόσκρουσης που προβλέπονται στις δοκιμές πιστοποίησης αυξάνονται στα 12 από τα 5, ενώ οι απαιτήσεις για την σταθερότητα του κράνους στο κεφάλι του χρήστη θα είναι μεγαλύτερες. Ακόμα, οι δοκιμές πρόσκρουσης θα γίνονται σε 3 επίπεδα ταχύτητας αντί για ένα: Στα 6, 7,5 και 8,2 μέτρα το δευτερόλεπτο, σε αντίθεση με την μία ταχύτητα των 7,5 μέτρων ανά δευτερόλεπτο που προβλέπουν οι προδιαγραφές 22.05.

Ακόμα, οι νέες προδιαγραφές θέτουν όριο στην μέγιστη περιστροφική επιτάχυνση που θα μεταδίδει το κράνος στο κεφάλι του χρήστη, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10.400 ακτίνια το δευτερόλεπτο, χάρη σε νέες διαδικασίες δοκιμών.

Οι ζελατίνες στα νέα κράνη θα πρέπει να είναι κυριολεκτικά… αλεξίσφαιρες, καθώς οι προδιαγραφές προβλέπουν την ικανότητα τους να σταματούν σφαιρικό βλήμα από ατσάλι διαμέτρου 6 χιλιοστών, κατά την εκτόξευση του σε ταχύτητα 220 χιλιομέτρων την ώρα! Οι νέες ζελατίνες θα φέρουν σειριακό αριθμό, ενώ το μέγιστο όριο διαπερατότητας από το φως του ήλιου στις φιμέ ζελατίνες μειώνεται στο 35% από το 50% Αυτό σημαίνει, ότι πιο σκούρες ζελατίνες θα μπορούν να ομολογκαριστούν με τις 22.06.

Παράλληλα, οι νέες προδιαγραφές εισάγουν και την αμετάκλητη πιστοποίηση ανοικτών και flip-up κρανών, τα οποία πρέπει να συμπεριφερθούν εντός των απαιτήσεων του 22.06 σε κάθε περίπτωση, χωρίς απόκλιση λόγω του τύπου τους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά σε διεθνείς πηγές, οι κατασκευαστές θα έχουν στην διάθεση τους 18 μήνες από την 1η Ιανουαρίου του 2021, προκειμένου να εναρμονίσουν τα προϊόντα τους με τις ECE 22.06, ενώ 30 μήνες περιθώριο θα δοθούν στην αγορά, για την πώληση όλων των κρανών ECE 22.05 που κυκλοφορούν. Μετά την παρέλευση 3 ετών ακόμα (την 1η Ιανουαρίου 2024), τα κράνη ECE 22.05 θα είναι πλέον ακατάλληλα για πώληση.

Πηγή