Μπατζάβαλης (Ψητοπωλείο – Ταβέρνα).
Καρατζάς, 18020 Τροιζηνία.
Τηλ.: 6972 315873.
Web: https://www.facebook.com/batzavali/
ΣΕΑ Μεγάρων – Ψητοπωλείο Μπατζάβαλης : 119 χλμ.
Δευτέρα: ΚΛΕΙΣΤΑ
Τρίτη – Πέμπτη: 19:00 μ.μ. – 00:00 π.μ.
Παρασκευή: 18:00 μ.μ. – 00:00 π.μ.
Σάββατο – Κυριακή: 13:00 μ.μ.- 02:00 π.μ.
Ένα πραγματικά εξαιρετικό εστιατόριο το οποίο βρίσκεται στη λίστα με τα 100 κορυφαία εστιατόρια της χώρας.
Το εστιατόριο βρίσκεται στον Καρατζά Τροιζηνίας. Επιχείρηση 3ης γενιάς με παράδοση 90 χρόνων.
Το 2019 κατάφερε να βραβευτεί μέσα από τον διαγωνισμό Restaurant 100 Awards 2019 αποδεικνύοντας πως ακόμα και οικογενειακές επιχειρήσεις, με όπλο την ποιότητα και το μεράκι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στα γαστρονομικά δρώμενα της χώρας.
Στο συγκεκριμένο εστιατόριο μπορείς να βρεις ταυτόχρονα μεγάλες μερίδες εξαιρετικής ποιότητας και πολύ οικονομικές.
Μιλάμε για τόσο μεγάλες μερίδες που αν τον ρωτήσεις τι βάζει συνοδευτικό, θα σου απαντήσει «δεν βάζουμε συνοδευτικό γιατί…δεν χωράει στο πιάτο»…
Η μια μερίδα πατάτες είναι τρεις μερίδες στις περισσότερες ταβέρνες. Το κομμάτι φέτας στην χωριάτικη σαλάτα έχει το μέγεθος μιας πολύ μεγάλης παλάμης και το πάχος δύο δακτύλων.
Πρωταγωνιστής είναι το τυροπιτάρι του. Μπριζόλες και μπιφτέκια θα βρεις και σε άλλα μαγαζιά. Όχι σε αυτό το μέγεθος και τιμή, αλλά έστω γευστικά θα τα βρεις. Το τυροπιτάρι δεν θα το βρεις.
Ακολουθεί ένα ενδεικτικό πρόγραμμα εκδρομής καθώς και φωτογραφίες από την τελευταία επίσκεψη μας:
Πρόγραμμα Εκδρομής
09:30 Συνάντηση στα ΣΕΑ ΜΕΓΑΡΩΝ.
10:00 Αναχώρηση για Ναύπλιο.
Απόσταση ΣΕΑ ΜΕΓΑΡΩΝ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΜΠΟΛΟΓΙΟΥ: 113 χλμ., 1ω 30΄≈ (μέσω Ολυμπίας Οδού/Α8/Ε94) ή 131 χλμ., 2ω ≈ (μέσω Ολυμπίας Οδού/Α8/Ε94 & Ε.Ο. Ισθμού – Αρχαίας Επιδαύρου.
12:00≈ Επίσκεψη Μουσείο Κομπολογιού στο Ναύπλιο.
Ιστορία του Μουσείου
Τον Απρίλιο του 1998, ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το πρώτο – και παραμένει μοναδικό στον κόσμο – Μουσείο Κομπολογιού, από το ζεύγος Ευαγγελινού οι οποίοι συλλέγουν και μελετούν το κομπολόι από το 1958. Τα πρώτα μαθήματα και τα πρώτα μυστικά αυτής της απίστευτης τέχνης τα πήραν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από τον παππού του.
Το 1963, άρχισαν το μεγάλο ταξείδι τους στους δρόμους του κομπολογιού το οποίο και συνεχίζουν. Συλλέγουν γνώση και σπάνια και παλιά κομπολόγια απ’ όλο τον κόσμο (Ινδουιστών, Βουδιστών, Μουσουλμάνων, Καθολικών και Ορθοδόξων), Ελλήνων από τις χώρες που ήκμασε ο Ελληνισμός (Μικρά Ασία, Συρία, Αίγυπτος κ.λ.π.).
Έτσι απέκτησαν μια μοναδική συλλογή, μέρος της οποίας εκτίθεται στο Μουσείο και αποτελείται από κομμάτια που χρονολογούνται από το 1550 έως το 1950 και είναι κατασκευασμένα από ατόφιο κεχριμπάρι, κεχριμπάρι – μαστίχα, κεχριμπάρι – φατουράν, μαύρο (γιούσουρι) και κόκκινο κοράλλι, ελεφαντόδοντο, κέρατο, κόκκαλο, έβενο, κρύσταλλο, τεχνητή ρητίνη κ.λ.π..
Στο Μουσείο εκτίθενται κομπολόγια από τη συλλογή με ιστορική διαδρομή, σε 4 μικρές αίθουσες: Αίθουσα Α: Ινδουιστών, Βουδιστών, Μουσουλμάνων, Αίθουσα Β: Ροζάρια Καθολικών και Κομποσκοίνια από Μοναστήρια, και Αίθουσες Γ & Δ: Ελληνικά.
Σκοπός και αποστολή του Μουσείου είναι να διασώσει και να διαδώσει το παραδοσιακό Ελληνικό Κομπολόι.
Το Μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο διώροφο κτίριο στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, επί της Οδού Σταϊκοπούλου 25. Ο Εκθεσιακός χώρος βρίσκεται στον άνω όροφο. Στο ισόγειο είναι το Εργαστήριο του Μουσείου που συντηρεί τα παλιά κομπολόγια και δημιουργεί πιστά αντίγραφα των παλαιών από χειροποίητες χάντρες που κατασκευάζονται σε εργαστήρια της Ανατολής. Το Εργαστήριο συντηρεί τα παλιά κομπολόγια – κειμήλια των οικογενειών δωρεάν και οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την κατασκευή κομπολογιών. Στο ισόγειο επίσης, βρίσκεται και το Πωλητήριο του Μουσείου όπου διατίθενται τα παραγόμενα του εργαστηρίου και λειτουργεί Δευτέρα έως Κυριακή (εκτός Τρίτης), από 09:30 έως 22:00.
Το Μουσείο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, Δευτέρα έως Κυριακή (εκτός Τρίτης), από 09:30 έως 20:00.
14:00≈ Γεύμα σε ΜΠΑΤΖΑΒΑΛΗ
16:30≈ Επιστροφή και στάση για καφεδάκι στο Λουτράκι.