Ο “ΑΝΘΡΩΠΟΚΟΦΤΗΣ”! (ΚΑΙ Η ΑΤΟΛΜΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΚΡΑΝΗ)

Ο “ΑΝΘΡΩΠΟΚΟΦΤΗΣ”! (ΚΑΙ Η ΑΤΟΛΜΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΚΡΑΝΗ)

Ο “ΑΝΘΡΩΠΟΚΟΦΤΗΣ”!
(ΚΑΙ Η ΑΤΟΛΜΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΚΡΑΝΗ)
Σε πρόσφατη διαδρομή μας στην Πελοπόννησο, είδαμε με τρόμο πολλά χιλιόμετρα ολοκαίνουργιας, αστραφτερής μπαριέρας, που έχει σκοπό α) να κρατάει ασφαλή τα αυτοκίνητα για να μην βγαίνουν εκτός δρόμου, και β) να ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΖΕΙ χωρίς έλεος τους αναβάτες δικύκλων που για οποιοδήποτε λόγο μπορεί να πέσουν σε μια στροφή!
Ο λόγος που πρωτοχρησιμοποιήθηκαν μπαρριέρες στις πίστες των αγώνων ταχύτητας, ήταν να μην εκτοξεύονται σε δέντρα, αγρούς και μάντρες τα αυτοκίνητα που έχαναν την πρόσφυσή τους, αλλά να μένουν εντός πίστας. Ταυτόχρονα όμως, οι μοτοσυκλέτες και οι αναβάτες ήταν τα μεγάλα θύματα, γιατί σε κάθε πτώση τα σώματά τους χτυπούσαν στις μπαρριέρες, και αν δεν σκοτώνονταν αμέσως, έμεναν πάνω στην αγωνιστική γραμμή μπροστά στους τροχούς των συναδέλφων τους που ακολουθούσαν με μερικά μέτρα απόσταση. Η Ιστορία είναι γεμάτη με τέτοια ανατριχιαστικά θανατηφόρα δυστυχήματα, με αποκορύφωμα την Monza του 1973, αλλά σταδιακά οι μπαρριέρες απομακρύνθηκαν και αντικαταστάθηκαν απο ανοιχτές εκτάσεις διαφυγής, ενώ όσες πίστες δεν είναι ασφαλείς για μοτοσυκλέτες, τίθενται εκτός των επίσημων πρωταθλημάτων της FIM.
Τόσα χρόνια μετά, και με τόση συσσωρευμένη εμπειρία στα θέματα οδικής ασφαλείας, είναι να απορεί κανείς με τους ανθρώπους που παρήγγειλαν/ενέκριναν, και σχεδίασαν/κατασκεύασαν/τοποθέτησαν, αυτές τις ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΕΣ μπαρριέρες! Ακόμα και μια αθώα πτώση (γιατί είναι στη ΦΥΣΗ του δικύκλου να πέφτει αν χαθεί, για οποιοδήποτε λόγο, η ισορροπία του) θα έχει σαν αποτέλεσμα τον διαμελισμό του οδηγού, απο τις κάθετες βάσεις της μπαρριέρας που έχουν τοποθετηθεί πολύ κοντά μεταξύ τους, θυμίζοντας τους κόφτες λαχανικών του τηλεμάρκετινγκ!
Από τους ατέλειωτους στρατούς των εμπλεκομένων σε Δήμους, Περιφέρειες, Υπουργεία, Τροχαία, εργολάβους και κατασκευαστές/προμηθευτές υλικού, δεν βρέθηκε ΕΝΑΣ που να πεί: “Βρε παιδιά, τι κάνουμε εδώ, αν πέσουν μηχανάκια πάνω στους πασσάλους, θα κομματιαστούν οι άνθρωποι”; Ούτε ένας;
Και τι θα έπρεπε να πει αυτός ο ένας; “Ας βάλουμε και άλλο ένα κομμάτι μπαρριέρα απο κάτω, χαμηλά, να γίνει διπλή σε πλάτος για να σώσουμε ΚΑΙ τους μοτοσυκλετιστές. Ανθρωποι είναι κι αυτοί”.
Ή μήπως δεν είναι;;;
Ταυτόχρονα, ακούσαμε ότι στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο θα υπάρχει τροπολογία για μετάταξη των κρανών στον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13%, από το 24% που βρίσκονται (όπως και τα ρούχα μοτοσυκλέτας) όλα αυτά τα χρόνια. Σωστό, αλλά ΑΤΟΛΜΟ το βρίσκουμε: Θα έπρεπε να πάνε (το πολύ) στον χαμηλό συντελεστή του 6%, όπως και ο ρουχισμός ασφαλείας δικυκλιστή, εκεί που βρίσκονται τα τρόφιμα και τα έντυπα. Γιατί χωρίς κεφάλι, ούτε να φάει, ούτε να διαβάσει, ούτε να καταναλώσει δεν μπορεί ο πολίτης αυτής της χώρας που επιλέγει συνειδητά δίκυκλο για την μετακίνηση και την δουλειά του.
Και να αφήσουν, θερμώς παρακαλούμε, τα πολιτικά παιχνίδια με την ασφάλεια των αναβατών τα κόμματα. Γιατί με το που έγινε γνωστή αυτή η ΑΤΟΛΜΗ (αλλά πάντως, καλοδεχούμενη) μείωση του ΦΠΑ στα κράνη, βγήκε “η τομεάρχης μεταφορών” της αντιπολίτευσης Πέρκα, και δήλωσε ότι σαν (πρώην) κυβέρνηση είχαν έτοιμη αυτή τη μείωση, και να μην καμαρώνουν οι καινούργιοι! Σοβαρά ρε παλληκάρια; Και γιατί τεσσεράμιση χρόνια δεν την φέρνατε και τη θυμηθήκατε μόλις χάσατε τις εκλογές; (Δεν ξέρουμε που ψαρεύει η κυρία Πέρκα, αλλά ΧΑΝΟΥΣ ανάμεσα στους μοτοσυκλετιστές δεν θα βρεί).
Αλλά το θέμα μας εδώ είναι η δολοφονική αυτή μπαρριέρα -“ανθρωποκόφτης”, που επειγόντως πρέπει να συμπληρωθεί με ένα ακόμα φύλλο στο κάτω μέρος της, γιατί είναι απολύτως επικίνδυνη για αναβάτες δικύκλων. Ένα απο τα σημεία που βρίσκεται, είναι η όμορφη διαδρομή μετά την Παλαιά Επιδαυρο προς Μέθανα, για Μύλο, Καλλονή, Ψήφτα, κτλ. Ευτυχώς η προσθήκη δεύτερου φύλλου μπαρριέρας είναι εφικτή χωρίς άλλες μετατροπές, και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι συναγερμός στα social media και ενημέρωση, ώστε να πάρει μπροστά η αργόστροφη μηχανή του Δημοσίου, να γίνουν οι διαγωνισμοί και να εγκριθούν οι πιστώσεις.
Συνεπώς, από εμάς και μόνον απο εμάς εξαρτάται αν θα γλυτώσουν τον διαμελισμό και το θανατηφόρο κάποιοι συνάδελφοι μοτοσυκλετιστές που θα έχουν την τραγική (και απευκταία) ατυχία να πέσουν σε σημείο που έχει στηθεί η συγκεκριμένη μπαρριέρα “για την προστασία τους”. Αρα, διαδώστε, μοιράστε, κυκλοφορήστε άρθρο και φωτό, γιατί μονο έτσι μπορεί (ίσως;) να φτάσει στα αυτιά και τα μάτια κάποιου υπευθύνου, που, αν έχει στοιχειώδη λογική, αναμφίβολα θα αισθανθεί τα ίδια συναισθήματα που νιώσαμε όταν πρωτοείδαμε τον “ανθρωποκόφτη” στην Πελοπόννησο!
Γιατί, καλή και σωστή είναι η μείωση του ΦΠΑ στα κράνη (μετά από τόσα χρόνια αδιαφορίας της Πολιτείας!), αλλά πρέπει να σου μείνει και κεφάλι να τα φοράς!