Αγαπητά Μέλη,
Η προγραμματισμένη για την ημερομηνία αυτή εκδρομή στα Καλάβρυτα με τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο, αντικατεστάθη αμοιβαία με την προγραμματισμένη εκδρομή στο Γαλαξείδι, λόγω ενημερώσεώς μας από τον ΟΣΕ για τη διεξαγωγή της Ετήσιας Κατάβασης Πεζοπορίας: Καλάβρυτα – Διακοπτό. Προς αποφυγή ατυχημάτων δεν θα εκτελεστούν τα δρομολόγια του Οδοντωτού διότι οι πεζοί κατέρχονται από τις γραμμές του τραίνου.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Το κτίριο που στεγάζει σήμερα το Ναυτικό & Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου, κτίστηκε το 1868 – 1870 και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως Δημαρχείο.
Η ιδέα της δημιουργίας τοπικής συλλογής αντικειμένων σχετικών με την ιστορία του Γαλαξειδίου, γεννήθηκε το 1928 από τον Ιατρό Ευθύμιο Κ. Βλάμη ο οποίος διετέλεσε Δήμαρχος και Κοινοτάρχης Γαλαξειδίου.
Στις συχνές ιατρικές επισκέψεις του στα γαλαξειδιώτικα σπίτια, έβλεπε τα πορτρέτα των καραβιών των οικογενειών και σκέφτηκε πως άξιζε τον κόπο να συγκεντρωθούν με στόχο τη δημιουργία Μουσείου.
Άρχισε να ζητά τους πίνακες ιστιοφόρων και άλλων ναυτικών αντικειμένων από τους ντόπιους οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία. Έτσι τα κειμήλια που για χρόνια στόλιζαν τα σπίτια τους (ζωγραφικοί πίνακες ιστιοφόρων, εξαρτήματα καραβιών, ακρόπρωρα με ξυλόγλυπτες γυναικείες μορφές, ναυτιλιακά όργανα, ναυτικά εργαλεία, ημερολόγια καταστρώματος, νηολόγια, ναυτικοί χάρτες κ.α., αποτέλεσαν τον βασικό πυρήνα της Ναυτικής Συλλογής του Μουσείου, που έγινε το πρώτο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος. Χαρακτηριστικό είναι το περίφημο χειρόγραφο με το «Χρονικό του Γαλαξειδίου» το οποίο χρονολογείται στα 1703 και αποδίδεται στον Ιερομόναχο Ευθύμιο. Το χειρόγραφο αυτό αποτελεί τη μοναδική πηγή αφήγησης της ιστορίας της περιοχής από το 10ο έως το 17ο αιώνα και ανακαλύφτηκε στα ερείπια βυζαντινού μοναστηριού το 1864 (έργο το οποίο εξέδωσε 1 χρόνο αργότερα ο πρωτοπόρος μελετητής της Νεοελληνικής Γραμματείας, Κωνσταντίνος Σάθας).
Το 1932, η δραστήρια «Ένωσις Νέων Γαλαξειδίου», δημιούργησε την Αρχαιολογική Συλλογή του Μουσείου η οποία περιελάμβανε ευρήματα από ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας καθώς και τυχαία ευρήματα.
Το 1962, συγκεντρώθηκε όλο το υλικό των συλλογών στην τότε μεγάλη αίθουσα του κτιρίου.
Ο γαλαξειδιώτης ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου, κλήθηκε να επιστατήσει προσωπικά στην ανάρτηση των πινάκων και στην τοποθέτηση των ναυτικών αντικειμένων. Εκείνη την εποχή διορίστηκε Επιμελητής του Μουσείου ο Πλοίαρχος Αθ. Μπομπογιάννης Ε.Ν. ο οποίος έκανε και την πρώτη καταγραφή των εκθεμάτων.
Από το 1974, Έφορος και ψυχή του Μουσείου έγινε – εθελοντικά – η Λαογράφος Ροδούλα Σταθάκη – Κούμαρη η οποία πραγματοποίησε νέα καταγραφή και περιγραφή όλων των αντικειμένων και προχώρησε στα πρώτα βήματα συντήρησης με τη βοήθεια ειδικών.
Το 1980, μετά τη μεταφορά των γραφείων του Κοινοτικού Καταστήματος σε άλλο κτίριο, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ιδιαίτερη αίθουσα για την Αρχαιολογική Συλλογή ενώ τοποθετήθηκαν τα ευρήματά της σε νέες προσθήκες από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων Δελφών, Καθηγητή Πέτρο Θέμελη.
Το 2000, το « Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος», χάρη στο ενδιαφέρον του Καθηγητή Νικ. Β. Καρατζά, πραγματοποίησε σημαντική χορηγία για τη συντήρηση εκθεμάτων και τη ριζική αποκατάσταση και ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου του Μουσείου.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2002 και το Μουσείο πήρε τη σημερινή του ονομασία «Ναυτικό & Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου», τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στις 19 Ιουνίου 2004.
Σήμερα, το Ναυτικό και Ιστορικό αυτό Μουσείο, αποτελεί παράδειγμα εξαίρετης τοπικής πρωτοβουλίας και συγκεντρώνει στους χώρους του σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και μια από τις σπουδαιότερες και πλουσιότερες συλλογές ναυτικών πινάκων και αντικειμένων σε ολόκληρη την Ελλάδα
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ – ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το Ναυτικό & Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου, βρίσκεται επί της Οδού Μουσείου, 330 52 Γαλαξείδι (Νομός Φωκίδος). Τηλ.: 22650 41795. E – mail: info@galaxidimuseum.gr.
Τιμές Εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος: 5,00€
Μειωμένο: 2,50€ (Δικαιούχοι: Άνεργοι, 65+, Εκπαιδευτικοί, κάτοχοι Κάρτας ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΚΑΠΗ, πολύτεκνοι, όλα τα γκρουπ, υπηρετούντες Σωμάτων Ασφαλείας, φοιτητές).
Δωρεάν : Παιδιά έως 18 ετών, Α.Μ.Ε.Α. και οι συνοδοί τους.
Ωράριο: Τρίτη – Κυριακή: 09:00 – 15:00
Δευτέρα: ΚΛΕΙΣΤΑ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ/ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ
09:00 Συγκέντρωση στα ΣΕΑ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ.
09:30 Αναχώρηση.
Απόσταση: ΣΕΑ Καπανδριτίου – Ναυτικό Μουσείο Γαλαξειδίου: 183 χλμ., μέσω Αράχοβας – Ιτέας (ΣΕΑ Καπανδριτίου – Ιτέα: 163 χλμ., 1ω 50΄ ≈ (μέσω Α/Δ ΠΑΘΕ/Ε75/Α1 και ΕΟ Λιβαδειάς – Άμφισσας/ΕΟ 48) & Ιτέα – Ναυτικό Μουσείο Γαλαξειδίου: 17 χλμ., 20΄ ≈ (μέσω ΕΟ 48 & Ε65/ΕΟ 48).
10:50≈ Στάση στην Ιτέα για καφέ.
12:00≈ Αναχώρηση για Γαλαξείδι.
12:30≈ Άφιξη στο Γαλαξείδι – Επίσκεψη/ Ξενάγηση Μουσείου (η ξενάγηση στο Μουσείο παρέχεται δωρεάν στο Club από Γαλαξειδιώτη εθελοντή ξεναγό του Μουσείου).
14:00≈ Γεύμα σε επιλεγμένο εστιατόριο του Γαλαξειδίου.
16:30≈ Επιστροφή μέσω Ιτέας – Δεσφίνας – Διστόμου (στάση για καφεδάκι το οποίο θα αποφασιστεί από κοινού), μέσω Ε65/ΕΟ48 & Επαρχ. Οδού Ιτέας – Διστόμου & Α/Δ ΠΑΘΕ Ε75/Α1. Γαλαξείδι – Δίστομο – ΣΕΑ Καπανδριτίου: 183 χλμ., 2ω 15΄ ≈, μέσω Α/Δ ΠΑΘΕ/ ΝΕΟ Αθηνών – Θεσσαλονίκης/ Ε75/Α1).
ΠΡΟΣΟΧΗ στα ισχύοντα πρωτόκολλα Covid 19.
Δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητες για την επίσκεψη και το γεύμα έως την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, στον Υπεύθυνο Εκδρομικού Σπύρο Καψοκαβάδη (κινητό: 6944 665125).
Η συμμετοχή στην επίσκεψη αφορά μόνο ενεργά μέλη της Λέσχης και όσους έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης σε αυτήν.
Υπενθυμίζεται πως η σωστή μοτοσυκλετιστική ενδυμασία οδηγού – συνεπιβάτη, η τήρηση κανόνων ομαδικής πορείας και η επιμελής συντήρηση των μοτοσυκλετών μας, θεωρείται δεδομένη.
Το παραπάνω πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί εάν απαιτηθεί, με σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων.
Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ / ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ / ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ Κ.Λ.Π., ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ.
Επιβάλλεται όπως οι συμμετέχοντες φέρουν μαζί τους για ασφάλεια και προστασία όλων: Κατάλληλη προστατευτική μάσκα, γάντια μιας χρήσης και απολυμαντικό διάλυμα.
ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ … !!!
Περιμένουμε παλιούς και νέους φίλους να περάσουμε όμορφα.
It’s our DNA!
Για το Δ.Σ. της Λέσχης,
Ο Υπεύθυνος Εκδρομικού
Σπύρος Καψοκαβάδης