Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδος VAGONETTO 27/11/2022

Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδος VAGONETTO 27/11/2022

Αγαπητά Μέλη,

 

Η Λέσχη μας έχει προγραμματίσει επίσκεψη / ξενάγηση στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδος VAGONETTO, στις 27 Νοεμβρίου 2022.

Η Λέσχη έχει αιτήσει στις εγκαταστάσεις του Πάρκου, για έναρξη ξεναγήσεως στις 12:00.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Όσοι παρουσιάζουν προβλήματα κλειστοφοβίας δεν συνίσταται να κατέβουν στις στοές του ορυχείου.

Το Μεταλλευτικό αυτό Πάρκο, είναι ένας χώρος γνωριμίας με την Ελληνική ιστορία εξόρυξης του βωξίτη, 200 μέτρα κάτω από τη γη. Βρίσκεται στο 51ο χλμ. της Εθνικής Οδού Λαμίας – Άμφισσας, νότια της Γραβιάς Φωκίδος, η κατασκευή του ξεκίνησε το 1998 και λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2003. Εμπνευστές του εγχειρήματος είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που δούλευαν στα μεταλλεία, προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανές τις μνήμες του τόπου αλλά και τις δικές τους.

Η επίσκεψη ξεκινά με μια βόλτα στο υπαίθριο χώρο του πάρκου όπου εκτίθενται μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν κυρίως σε υπόγειες εξορύξεις και μετά στη Στοά 850 (το υπόγειο τούνελ εξόρυξης βωξίτη). Η περίφημη Στοά με τον αριθμό 850, αφορά το παλιό ορυχείο το οποίο λειτούργησε από το 1967 έως το 1972. Επί μια εικοσαετία παρέμεινε κλειστό. Η μετατροπή του σε επισκέψιμο χώρο διήρκησε 2 χρόνια και τελικά η στοά που απείχε 850 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, άνοιξε τις πύλες της στο κοινό.

Η προσέγγιση εδώ γίνεται με το βαγονέτο, το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι μεταλλωρύχοι για να μεταφερθούν μέσα στο ορυχείο. Η επίσκεψη ¨μεταφέρει¨ τον επισκέπτη 30 χρόνια πριν, τότε που η στοά αντηχούσε τα παραγγέλματα των μεταλλωρύχων και τον θόρυβο των μηχανημάτων εξόρυξης.

Η περιήγηση και η ξενάγηση γίνονται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό από τον χώρο συγκέντρωσης των εκρηκτικών, 200 μέτρα κάτω από τη γη. Η στοά είναι κατάλληλα φωτισμένη και αερίζεται συνεχώς, ώστε η επίσκεψη να είναι άνετη και ξεκούραστη. Καταπληκτική δε, είναι η αναπαράσταση με οπτικοακουστικά συστήματα των εργασιών με ήχο και φως. Η διαδρομή καταλήγει στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας και στην Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας τα οποία στεγάζονται στα παλιά γραφεία των μεταλλείων. Το ψηφιακό σύστημα ξενάγησης εγκαινιάστηκε το 2008, σε 6 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά) και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης / ξενάγησης, έχει ως εξής:

 

09:00               Συγκέντρωση στα ΣΕΑ ΚΑΠΑNΔΡΙΤΙΟΥ.

09:30               Αναχώρηση.

Απόσταση ΣΕΑ Καπανδριτίου – Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδος (Vagonetto): 173 χλμ., 2 ω 00’  .

Πορεία προς Κάστρο – Ορχομενό, από τη Νέα Εθνική Οδό. Στη συνέχεια, από την Παλαιά Εθνική Οδό, κινούμαστε προς Κάτω Τιθορέα – Αμφίκλεια – Γραβιά – Βάργιανη.

11:30             Άφιξη στις εγκαταστάσεις.

12:00               Ενημέρωση – ξενάγηση.

14:00               Αναχώρηση.

14:30             Γεύμα στο Εστιατόριο ¨ΑΡΙΣΤΟΓΕΥΣΕΙΣ¨ (Γιδόγιαννου 58, 331 00 Άμφισσα Φωκίδος), 22 χλμ. από το Πάρκο, μέσω ΕΟ Άμφισσας – Μπράλου/Ε65/ΕΟ27.

17:00               Επιστροφή: Εστιατόριο ¨ΑΡΙΣΤΟΓΕΥΣΕΙΣ¨ – ΣΕΑ ΚΑΠΑNΔΡΙΤΙΟΥ: 172 χλμ., 2 ω 15’ ≈  . Δύση Ηλίου: 17:07.

Τιμή εισιτηρίου στην ξενάγηση: 12 . Μαθητές (6 – 18 ετών, Φοιτητές και 65+ : 10 .

Δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητες για την ξενάγηση και το γεύμα έως την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στον Υπεύθυνο Εκδρομής Σταμάτη Σταύρα (κινητό: 6974 451696).

Η συμμετοχή στην επίσκεψη αφορά μόνο ενεργά μέλη της Λέσχης και όσους έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης σε αυτήν.

ΠΡΟΣΟΧΗ στα ισχύοντα πρωτόκολλα Covid 19.

Η συμμετοχή στην εκδρομή αφορά μόνο ενεργά μέλη της Λέσχης και όσους έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται πως η σωστή μοτοσυκλετιστική ενδυμασία οδηγού – συνεπιβάτη, η τήρηση κανόνων ομαδικής πορείας και η επιμελής συντήρηση των μοτοσυκλετών μας, θεωρείται δεδομένη.

Το παραπάνω πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί εάν απαιτηθεί, με σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων.

Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ / ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ / ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ Κ.Λ.Π., ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ.

Επιβάλλεται όπως οι συμμετέχοντες φέρουν μαζί τους για ασφάλεια και προστασία όλων: Κατάλληλη προστατευτική μάσκα, γάντια μιας χρήσης και απολυμαντικό διάλυμα.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ … !!!

Περιμένουμε παλιούς και νέους φίλους να περάσουμε όμορφα.

Its our DNA!

Για το Δ.Σ. της Λέσχης,

Ο Υπεύθυνος Εκδρομικού

Σπύρος Καψοκαβάδης