Εκδρομή Λέσχης 29/01/2023 στην Αμάρυνθο (Βάθεια) Ευβοίας.

Εκδρομή Λέσχης 29/01/2023 στην Αμάρυνθο (Βάθεια) Ευβοίας.

 Αγαπητά Μέλη,

Η Λέσχη μας έχει προγραμματίσει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023,  στην Αμάρυνθο (Βάθεια) στην Εύβοια.

 

Λίγα Λόγια…

Η Αμάρυνθος γνωστή και ως Βάθεια, είναι παραλιακή κωμόπολη της Εύβοιας και το όνομά της φαίνεται να προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα «άμαρύσσω» το οποίο σημαίνει λάμπω – ακτινοβολώ.

Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της νήσου, Νοτιοανατολικά της Χαλκίδας, στο Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο και απέναντι από τις Βόρειες ακτές της Αττικής.

Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κωμοπόλεις της νήσου και τη μεγαλύτερη στον Δήμο Ερέτριας στον οποίο υπήχθη με το Πρόγραμμα Καλλικράτης.

Γύρω από την πόλη απλώνεται κάμπος μέχρι τους πρόποδες του όρους Όλυμπος, με την ιστορία της περιοχής να εκτίνεται μέχρι τη Νεολιθική Περίοδο ενώ μεταγενέστερα αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κέντρο και ήταν γνωστή στην Αρχαιότητα για τη λατρεία της θεάς Αρτέμιδος.

Αξιοθέατα…

Ένα από τα μνημεία της Αμαρύνθου αποτελεί ο Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο οποίος είναι κτισμένος από σμιλευτή πέτρα, με άριστα φιλοτεχνημένο μαρμάρινο Τέμπλο και αριστοτεχνική αγιογράφηση προερχόμενη από την Βυζαντινή Περίοδο.

Σημαντική είναι επίσης η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου (12ος αιώνας), με σπάνιες τοιχογραφίες, κτισμένος σε υψόμετρο 500 μ., στα Κοτύλαια Όρη και μέσα σε δάσος.

Στο λόφο της Παλαιοχώρας βρίσκεται το Εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα) 11ος – 12ος αιώνας, κτισμένο πάνω στα θεμέλια προχριστιανικού ναού (πιθανών ναού του Απόλλωνα) και δίπλα σε ερείπια νεολιθικού οικισμού.

Πόλο έλξης αποτελεί το Λαογραφικό Μουσείο με παλαιά αντικείμενα τα οποία αποτελούσαν τα κύρια εργαλεία απασχόλησης των κατοίκων της Αμαρύνθου, ενώ σημαντικά είναι τα χειροποίητα προϊόντα στον παραδοσιακό αργαλειό.

Τέλος, 1 χλμ. περίπου δυτικά της πόλης, στη θέση Βλυχός, βρίσκεται καμαρωτός Μακεδονικός Τάφος της Ελληνιστικής Περιόδου (σχεδόν τετράγωνος με δύο νεκρικές κλίνες) ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1897.

 

Πρόγραμμα Εκδρομής  (Δύση Ηλίου: 17:44)

 

10:00   Συνάντηση στα ΣΕΑ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ.

10:30   Αναχώρηση προς Χαλκίδα.

11:15≈ Στάση στη Χαλκίδα για καφέ.

Απόσταση ΣΕΑ Καπανδριτίου – Χαλκίδας: 44 χλμ., 45΄≈, μέσω Α/Δ Πειραιώς Αθηνών – Θεσσαλονίκης Ευζώνων/ΝΕΟ Αθηνών Θεσσαλονίκης/Ε75/Α1, Α/Δ Σχηματαρίου – Χαλκίδας/Α11.

13:00≈ Αναχώρηση για Αμάρυνθο.

Απόσταση Χαλκίδα – Αμάρυνθος (Παραλία): 31 χλμ., 45΄≈, μέσω ΕΟ Χαλκίδας – Αλιβερίου.

13:45≈ Άφιξη στην Αμάρυνθο.

Γεύμα σε επιλεγμένο εστιατόριο της περιοχή.

16:30≈ Επιστροφή.

Απόσταση Αμάρυνθος – ΣΕΑ Καπανδριτίου: 75 χλμ., 15΄≈ μέσω ΕΟ44, Περιφερειακή Χαλκίδος, Α/Δ Σχηματαρίου Χαλκίδος/Α11 (Σήματα για Λαμία/Αθήνα) & Α/Δ Πειραιώς Αθηνών – Θεσσαλονίκης Ευζώνων/ΝΕΟ Αθηνών Θεσσαλονίκης/Ε75/Α1.

Δηλώσεις συμμετοχής για την εκδρομή και το γεύμα, απαραίτητες έως την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, στον Υπεύθυνο Εκδρομικού Σπύρο Καψοκαβάδη (κινητό: 6944 665125).

Η συμμετοχή στην εκδρομή αφορά μόνο ενεργά μέλη της Λέσχης και όσους έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται πως η σωστή μοτοσυκλετιστική ενδυμασία οδηγού – συνεπιβάτη, η τήρηση κανόνων ομαδικής πορείας και η επιμελής συντήρηση των μοτοσυκλετών μας, θεωρείται δεδομένη.

Το παραπάνω πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί εάν απαιτηθεί, με σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων.

Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ / ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ / ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ Κ.Λ.Π., ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ.

Επιβάλλεται όπως οι συμμετέχοντες φέρουν μαζί τους για ασφάλεια και προστασία όλων: Κατάλληλη προστατευτική μάσκα, γάντια μιας χρήσης και απολυμαντικό διάλυμα.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ … !!!

 

Περιμένουμε παλιούς και νέους φίλους να περάσουμε όμορφα.

Its our DNA!

Για το Δ.Σ. της Λέσχης,

Ο Υπεύθυνος Εκδρομικού

Σπύρος Καψοκαβάδης