Εκδρομή 23 – 25 /10 /2020 στην Καλαμπάκα-Μετέωρα

Εκδρομή 23 – 25 /10 /2020 στην Καλαμπάκα-Μετέωρα

Αγαπητά Μέλη,

Η Λέσχη μας έχει προγραμματισμένη εκδρομή 23 – 25 Οκτωβρίου 2020, στην Καλαμπάκα και την ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων.

Η διαμονή μας θα γίνει στο Ξενοδοχείο EDELWEISS HOTEL*** (Ελ. Βενιζέλου 3, 420 00 Καλαμπάκα) μόλις 1,5 χλμ. από τα Μετέωρα και 2 χλμ. από το Προϊστορικό Σπήλαιο της Θεόπετρας (το οποίο δυστυχώς είναι προσωρινά κλειστό λόγω κατολισθήσεων που παρατηρήθηκαν στην περιοχή της εισόδου του), με τις εξής τιμές:

Μονόκλινο:      40 € (με πρωινό).

Δίκλινο:           45 € (με πρωινό).

Δεν συμπεριλαμβάνεται ο Φόρος Διαμονής ο οποίος ανέρχεται στο 1,5 € ανά δωμάτιο / ανά διανυκτέρευση και πληρώνεται στο ξενοδοχείο κατά την αναχώρηση.

Διατίθεται δωρεάν ιδιωτικός χώρος στάθμευσης.

Παρακαλούμε δηλώσεις συμμετοχής λόγω του πιεσμένου χρόνου και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι βρισκόμαστε στα πλαίσια της πανδημίας του Κορονοϊού, στον Υπεύθυνο Εκδρομικού Σπύρο Καψοκαβάδη (6944 665125), απαραιτήτως έως την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, με αντίστοιχη καταβολή χρημάτων στον παρακάτω λογαριασμό με την ένδειξη: BMW – ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ή στη Λέσχη, στον Υπεύθυνο Εκδρομικού.

Τα Μέλη της Β. ΕΛΛΑΔΟΣ, θα δηλώσουν συμμετοχή και θα πληρώσουν το κόστος του ξενοδοχείου στον κ. Παναγιώτη Καρακώστα (6932 732275).

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ :

Δικαιούχος: Σπυρίδων Δ. Καψοκαβάδης

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Αρ. Λογαριασμού: 6753 – 118732 – 481

IBAN: GR 0171 7530 0067 5311 8732 481

Παρακαλούμε τα αποδεικτικά να κοινοποιούνται στο email της Λέσχης μας.

Ευχαριστούμε θερμά το αγαπητό Μέλος της Λέσχης μας Χρήστο Τσικέλη, για την οργάνωση αυτής της εκδρομής & του προγράμματός της.

ΜΕΤΕΩΡΑ

  

Τα Μετέωρα βρίσκονται στο βορειοδυτικό όριο της Θεσσαλικής Πεδιάδας και κοντά στο νότιο άκρο της Μεσοελληνικής Λεκάνης (τεκτονικό βύθισμα) η οποία συνορεύει στα δυτικά με την Πίνδο και στα ανατολικά οριοθετείται από την πελαγόνια ζώνη των Ελληνίδων.

Το σύμπλεγμα των Μετεώρων αποτελείται κυρίως από βοτσαλωτό ψαμμίτη και κροκαλοπαγή του Ολιγόκαινου και του Μειόκαινου ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αποτελούν κυρίως χοντρόκκοκοι ψαμμίτες.

Τα Μετέωρα έχουν σήμερα τη μορφή απότομων κορυφών, με ύψος που φτάνει τα 200 μ. και πλάτος μέχρι τα 300 μ.. Το μέσο υψόμετρο είναι 313 μ. (μέσα σε αυτούς τους βράχους βρίσκεται και το Σπήλαιο Θεόπετρας).

Το άγριο και απροσπέλαστο αυτό τοπίο, αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για τους χριστιανούς ασκητές που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή σε χρονολογία που δεν είναι ακριβώς γνωστή.

Σύμφωνα με τις γνώμες βυζαντινολόγων υποστηρίζεται πως ξεκίνησε πριν από τον 11ο αιώνα. Ιστορική πηγή όμως αναφέρει ως πρώτο ασκητή κάποιο Βαρνάβα, που το 950 – 970 ίδρυσε την παλαιότερη Σκήτη του Αγίου Πνεύματος.

Το όνομα ΜΕΤΕΩΡΑ αποδίδεται στον κτήτορα της Μονής Μεγάλου Μετεώρου, τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη ο οποίος ονόμασε «Μετέωρο» τον Πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344.

ΣΑΛΕ – ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ CASA di CALO

Ο λόγος για το Σαλέ – Ιππικό Όμιλο ¨Casa di Calo¨ του Κώστα Παπαγιάννη, έναν πραγματικά επίγειο παράδεισο για τους λάτρεις της φύσης και των σπορ. Βρίσκεται στον ορεινό όγκο της Καλαμπάκας και μόλις 3 χλμ. πριν την Καστανιά.

Εδώ κα πάνω από μια δεκαετία, η αγάπη και το μεράκι του Κώστα Παπαγιάννη και της οικογένειάς του, διατηρούν αυτόν τον πραγματικά μοναδική εγκατάσταση μέσα στη βουνοπλαγιά, αγναντεύοντας την Καστανιά, τον Αμάραντο και την ατελείωτη και μοναδική στον Κόσμο οροσειρά της Πίνδου, απολαμβάνοντας στις ξύλινες εγκαταστάσεις του υπέροχες στιγμές χαλάρωσης και μαγικής ομορφιάς με καφέ, ποτά, καλό φαγητό με ντόπια κρέατα και παραδοσιακά προϊόντα.

 

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

 

Ο Βυζαντινός Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αποτελεί το σημαντικότερο και πιο επιβλητικό μνημείο της Καλαμπάκας το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και λατρείας για όλους τους πιστούς.

Ο Ναός ο οποίος βρίσκεται στην Παλιά Πόλη, αναγέρθηκε μεταξύ 10ου και 11ου αιώνα, πάνω στα ερείπια μιας Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής. Είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής μικτού τύπου, με υπερυψωμένο και φωτισμένο το μεσαίο κλίτος του νάρθηκα και το τρίβηλο.

Από τον εσωτερικό διάκοσμο του Ναού, το παλαιότερο τμήμα είναι το μαρμάρινο κιβώτιο της Αγίας Τράπεζας το οποίο βρίσκεται μέσα στο Ιερό Βήμα.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μοναδικός στην Ελλάδα μαρμάρινος άμβωνας που επιβλητικός υψώνεται στο κέντρο του μεσαίου κλίτου και βρίσκεται μπροστά από την Ωραία Πύλη.

Οι τοιχογραφίες του χρονολογούνται από τον 12ο έως τον 16ο αιώνα και παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Πρόγραμμα Εκδρομής

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23.10

16:30   Συνάντηση στα ΣΕΑ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ.

17:00   Αναχώρηση για Καλαμπάκα.

Απόσταση ΣΕΑ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ – EDELWEISS HOTEL Καλαμπάκας: 321 χλμ., 3ω 30΄≈, μέσω Α/Δ ΠΑΘΕ /Ε75/Α1 & Κεντρικής Ελλάδος – Καστράκι / Μετέωρα.

Στάση στα ΣΕΑ ΛΑΜΙΑΣ για καφέ και ανεφοδιασμό.

21:00≈ Άφιξη / Εγκατάσταση στο Ξενοδοχείο Edelweiss Hotel.

21:30≈ Δείπνο σε επιλεγμένο Εστιατόριο της περιοχής, πολύ κοντά στο ξενοδοχείο.

ΣΑΒΒΑΤΟ 24.10

08:00 – 09:30  Πρωινό.

10:00≈ Αναχώρηση. Θα επισκεφτούμε τα Μετέωρα και 2 Μοναστήρια τους με ξενάγηση.

            Εν συνεχεία, ακολουθώντας την ορεινή διαδρομή προς Καστανιά, θα επισκεφτούμε το *Σαλέ – Ιππικό Όμιλο ¨CASA di CALO του Κώστα Παπαγιάννη, για καφέ και γεύμα.

Μετέωρα – Casa di Calo: 28 χλμ. 40΄≈, μέσω της Επαρχιακής Οδού Κλεινού – Μουργκανίου (σήμανση για Χρυσομηλιά / Καστανιά).

17:00≈ Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση.

21:00≈ Δείπνο στη “METEORA great Tavern” με Dj, επιλογή 2 μενού και με τιμή 18 € το άτομο. Τα μενού περιλαμβάνουν ως κυρίως πιάτο «Αρνί στη Γάστρα» ή «Χοιρινό Ψητό Κατσαρόλας» ή «Μοσχάρι Ψητό».

            Με τα σημερινά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, τα εστιατόρια – μπαρ, κλείνουν στις 00:00 γι αυτό και το ποτό μας θα το πιούμε στον ίδιο χώρο.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 25.10

08:00 – 09:30  Πρωινό.

10:00≈ Αναχώρηση πεζή για τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (700 μ. από το ξενοδοχείο) ο οποίος βρίσκεται στην Παλιά Πόλη.

10:30≈ Επίσκεψη στον *Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ξενάγηση.

12:00≈ Επιστροφή στο ξενοδοχείο για αναχώρηση.

Στάση για καφέ ή γεύμα το οποίο θ’ αποφασιστεί επί δρομολογίου: (EDELWEISS HOTEL – ΣΕΑ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ: 321 χλμ. 3ω 30΄≈, μέσω Α/Δ ΠΑΘΕ/ΝΕΟ Αθηνών – Θεσσαλονίκης/ Ε75/ Α1).

Η συμμετοχή στην εκδρομή αφορά μόνο ενεργά μέλη της Λέσχης και όσους έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται πως η σωστή μοτοσυκλετιστική ενδυμασία οδηγού – συνεπιβάτη, η τήρηση κανόνων ομαδικής πορείας και η επιμελής συντήρηση των μοτοσυκλετών μας, θεωρείται δεδομένη.

Το παραπάνω πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί εάν απαιτηθεί, με σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων.

Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ / ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ / ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ Κ.Λ.Π., ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ.

Επιβάλλεται όπως οι συμμετέχοντες φέρουν μαζί τους για ασφάλεια και προστασία όλων: Κατάλληλη προστατευτική μάσκα, γάντια μιας χρήσης και απολυμαντικό διάλυμα.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ … !!!

 

Περιμένουμε παλιούς και νέους φίλους να περάσουμε όμορφα.