Αγαπητά Μέλη,
Η Λέσχη μας έχει προγραμματίσει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 5 Μαΐου 2019, στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας (Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου) Φθιώτιδος.
Το γυναικείο αυτό Μοναστήρι, βρίσκεται χτισμένο σε καταπράσινη ορεινή περιοχή σε υψόμετρο 740 μ., με μαγευτική θέα (βορινές πλαγιές του όρους Καλλίδρομον), μόλις 23 χλμ. από τη Λαμία.
Πολλές είναι οι εκδοχές για την προέλευση του ονόματος της Παναγίας Δαμάστας, με επικρατέστερη την εκδοχή ότι προέρχεται από το «δαμάστρα» δηλαδή η Παναγία δαμάζει τον πόνο και τα πάθη. Μια άλλη εκδοχή αναφέρεται στο γεγονός πως η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας ήρθε στην Ελλάδα από τη Δαμασκό της Συρίας και από το αρχικό «Δαμάσκα», έμεινε το όνομα «Δαμάστα». Η εικόνα της φέρει επάργυρη επένδυση του 19ου αιώνα (1892).
Το Μοναστήρι κάηκε πριν από τα χρόνια της Επαναστάσεως του 1821, ο Ναός όμως σώζεται ακέραιος σχεδόν κι έχει ιστορηθεί το 1818, την εικονογράφηση του οποίου ανέλαβε με δικά του έξοδα, ο αγωνιστής της Επαναστάσεως Γ. Δυοβουνιώτης.
Στο κτηριακό συγκρότημα της Μονής, ξεχωρίζουν ο ξενώνας, το κωδωνοστάσιο, η εικόνα της Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου, το ηγουμενείο, το αρχονταρίκι, ο προαύλιος χώρος με τις κρήνες και το παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο Ναός είναι άγνωστο πότε κτίσθηκε και έχει τη μορφή σταυρικής βασιλικής μετά τρούλου.
Το ιστορικό ανδρικό τότε Μοναστήρι της Δαμάστας, έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821 και πολλοί μοναχοί του έπεσαν στα πεδία των μαχών. Αποτέλεσε επαναστατικό κέντρο για τη Στερεά Ελλάδα και ορμητήριο για πολλούς ήρωες του Αγώνα, όπως ο Αθανάσιος Διάκος.
Το 1833, η Μονή διαλύθηκε μετά το διάταγμα του Βασιλιά Όθωνα, χάνοντας και την περιουσία της. Την δεκαετία του 1930, εγκαταστάθηκε μικρή ανδρική αδελφότητα μοναχών η οποία προσέφερε πολλά κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Το 1953 μετατράπηκε σε γυναικεία Μονή και σήμερα αποτελεί ένα δραστήριο πνευματικό κέντρο, έχοντας 13 μοναχές. Εορτάζει την 8η Σεπτεμβρίου, στο Γενέθλιο της Θεοτόκου.
Παύλιανη: Το ορεινό αυτό χωριό του Νομού Φθιώτιδος, βρίσκεται μέσα σε πυκνό ελατόδασος και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1.040 μ. στις πλαγιές της Οίτης. Το χειμώνα τραβά τους επισκέπτες το χιονισμένο τοπίο και οι μοναδικές χιονοδρομικές διαδρομές της περιοχής και το καλοκαίρι η καταπράσινη φύση με τη μοναδική θέα σ’ ένα απίστευτο πανόραμα βουνοκορφών.
Πρόγραμμα Εκδρομής
09:30 Συνάντηση στα ΣΕΑ ΑΦΙΔΝΩΝ.
10:00 Αναχώρηση για Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας.
Απόσταση ΣΕΑ ΑΦΙΔΝΩΝ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΑΜΑΣΤΑΣ: 181 χλμ. (μέσω Ε – 75).
Απόσταση ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΑΜΑΣΤΑΣ – ΠΑΥΛΙΑΝΗ: 29 χλμ..
14:00≈ Παύλιανη – Γεύμα σε επιλεγμένο εστιατόριο της περιοχής.
15:00≈ Η επιστροφή εφ’ όσον το επιτρέπει ο καιρός, προτείνεται μέσω Ιτέας – Λειβαδιάς – Θήβας – ΣΕΑ ΑΦΙΔΝΩΝ (222 χλμ.), με στάση για καφεδάκι στην Ιτέα.
Δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητες έως την Παρασκευή 3 Μαΐου, στον Υπεύθυνο Εκδρομικού Σπύρο Καψοκαβάδη (κινητό: 6944 665125).
Η συμμετοχή στην εκδρομή αφορά μόνο ενεργά μέλη της Λέσχης και όσους έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης σε αυτήν.
Υπενθυμίζεται πως η σωστή μοτοσυκλετιστική ενδυμασία οδηγού – συνεπιβάτη, η τήρηση κανόνων ομαδικής πορείας και η επιμελής συντήρηση των μοτοσυκλετών μας, θεωρείται δεδομένη.
Περιμένουμε παλιούς και νέους φίλους να περάσουμε όμορφα.
It’s our DNA!
Για το Δ.Σ. της Λέσχης,
Ο Υπεύθυνος Εκδρομικού
Σπύρος Καψοκαβάδης