Εκδρομή 8/12/2019, στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΜΠΟΛΟΓΙΟΥ στο Ναύπλιο

Εκδρομή 8/12/2019, στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΜΠΟΛΟΓΙΟΥ στο Ναύπλιο

             Αγαπητά Μέλη,

 

Η Λέσχη μας έχει προγραμματίσει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, στο Μουσείο Κομπολογιού στο Ναύπλιο.

Ιστορία του Μουσείου

Τον Απρίλιο του 1998, ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το πρώτο – και παραμένει μοναδικό στον κόσμο – Μουσείο Κομπολογιού, από το ζεύγος Ευαγγελινού οι οποίοι συλλέγουν και μελετούν το κομπολόι από το 1958. Τα πρώτα μαθήματα και τα πρώτα μυστικά αυτής της απίστευτης τέχνης τα πήραν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από τον παππού του.

Το 1963, άρχισαν το μεγάλο ταξείδι τους στους δρόμους του κομπολογιού το οποίο και συνεχίζουν. Συλλέγουν γνώση και σπάνια και παλιά κομπολόγια απ’ όλο τον κόσμο (Ινδουιστών, Βουδιστών, Μουσουλμάνων, Καθολικών και Ορθοδόξων), Ελλήνων από τις χώρες που ήκμασε ο Ελληνισμός (Μικρά Ασία, Συρία, Αίγυπτος κ.λ.π.).

Έτσι απέκτησαν μια μοναδική συλλογή, μέρος της οποίας εκτίθεται στο Μουσείο και αποτελείται από κομμάτια που χρονολογούνται από το 1550 έως το 1950 και είναι κατασκευασμένα από ατόφιο κεχριμπάρι, κεχριμπάρι – μαστίχα, κεχριμπάρι – φατουράν, μαύρο (γιούσουρι) και κόκκινο κοράλλι, ελεφαντόδοντο, κέρατο, κόκκαλο, έβενο, κρύσταλλο, τεχνητή ρητίνη κ.λ.π..

Στο Μουσείο εκτίθενται κομπολόγια από τη συλλογή με ιστορική διαδρομή, σε 4 μικρές αίθουσες: Αίθουσα Α: Ινδουιστών, Βουδιστών, Μουσουλμάνων, Αίθουσα Β: Ροζάρια Καθολικών και Κομποσκοίνια από Μοναστήρια, και Αίθουσες Γ & Δ: Ελληνικά.

 

Σκοπός και αποστολή του Μουσείου είναι να διασώσει και να διαδώσει το παραδοσιακό Ελληνικό Κομπολόι.

Το Μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο διώροφο κτίριο στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, επί της Οδού Σταϊκοπούλου 25. Ο Εκθεσιακός χώρος βρίσκεται στον άνω όροφο. Στο ισόγειο είναι το Εργαστήριο του Μουσείου που συντηρεί τα παλιά κομπολόγια και δημιουργεί πιστά αντίγραφα των παλαιών από χειροποίητες χάντρες που κατασκευάζονται σε εργαστήρια της Ανατολής. Το Εργαστήριο συντηρεί τα παλιά κομπολόγια – κειμήλια των οικογενειών δωρεάν και οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την κατασκευή κομπολογιών. Στο ισόγειο επίσης, βρίσκεται και το Πωλητήριο του Μουσείου όπου διατίθενται τα παραγόμενα του εργαστηρίου και λειτουργεί Δευτέρα έως Κυριακή (εκτός Τρίτης), από 09:30 έως 22:00.

 

Το Μουσείο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, Δευτέρα έως Κυριακή (εκτός Τρίτης), από 09:30 έως 20:00.

 

Πρόγραμμα Εκδρομής

09:30     Συνάντηση στα ΣΕΑ ΜΕΓΑΡΩΝ.

10:00     Αναχώρηση για Ναύπλιο.

Απόσταση ΣΕΑ ΜΕΓΑΡΩΝ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΜΠΟΛΟΓΙΟΥ: 113 χλμ., 1ω 30΄≈ (μέσω Ολυμπίας Οδού/Α8/Ε94) ή 131 χλμ., 2ω ≈ (μέσω Ολυμπίας Οδού/Α8/Ε94 & Ε.Ο. Ισθμού – Αρχαίας Επιδαύρου.

12:00≈  Επίσκεψη στο Μουσείο.

14:00≈  Γεύμα σε επιλεγμένο εστιατόριο επί δρομολογίου.

16:30≈  Επιστροφή και στάση για καφεδάκι, το οποίο θα αποφασιστεί από κοινού.

Δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητες έως την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στον Υπεύθυνο Εκδρομικού Σπύρο Καψοκαβάδη (κινητό: 6944 665125).

Η συμμετοχή στην εκδρομή αφορά μόνο ενεργά μέλη της Λέσχης και όσους έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται πως η σωστή μοτοσυκλετιστική ενδυμασία οδηγού – συνεπιβάτη, η τήρηση κανόνων ομαδικής πορείας και η επιμελής συντήρηση των μοτοσυκλετών μας, θεωρείται δεδομένη.

Περιμένουμε παλιούς και νέους φίλους να περάσουμε όμορφα.

Its our DNA!

Για το Δ.Σ. της Λέσχης,

Ο Υπεύθυνος Εκδρομικού

Σπύρος Καψοκαβάδης