Επίσκεψη 8/3/2020, Κτήμα Μπαϊρακτάρη στη Νεμέα

Επίσκεψη 8/3/2020, Κτήμα Μπαϊρακτάρη στη Νεμέα

Αγαπητά Μέλη,

Η Λέσχη μας έχει προγραμματίσει μονοήμερη εκδρομή – επίσκεψη, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, στο Κτήμα Μπαϊρακτάρη στην είσοδο της Νεμέας, στους πρόποδες του βουνού της Παναγίας του βράχου το οποίο είναι περιτριγυρισμένο από αμπελώνες του φημισμένου Αγιωργίτικου (κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Περιόδου, η Νεμέα ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος από την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία απ’ όπου και πήρε το όνομά του η φημισμένη αυτή ποικιλία).

¨Εκεί που το κλίμα ευνοεί την αμπελοκαλλιέργεια, γεννιέται Πολιτισμός…¨

 

Ιστορία

Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελούσε πάντα παράδοση για την οικογένεια Μπαϊρακτάρη η οποία περνούσε από τη μια γενιά στην άλλη, μαθαίνοντας έτσι να φροντίζουν τη γη και τους καρπούς της με αμέριστη αγάπη και στοργή.

Το 2005 όμως, ο Χρήστος Μπαϊρακτάρης αποφάσισε να δώσει μια πιο σύγχρονη μορφή στην οικογενειακή αυτή παράδοση κι έτσι γεννήθηκε το Κτήμα Μπαϊρακτάρη.

Περιοχή

Ο κάμπος της Νεμέας κατάφυτος από αμπέλια, αποτελεί τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας, με ιστορία που αγγίζει τα 2.500 χρόνια.

Το 1971 η περιοχή αυτή οριοθετήθηκε ως ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας (ΠΟΠ) και περιλαμβάνει τη Νεμέα και 16 χωριά που απλώνονται σε υψόμετρο 250 – 800 μέτρων.

Η οικογενειακή αυτή επιχείρηση, βασίζεται στους ιδιόκτητους αμπελώνες της, γερά ριζωμένους στον τόπο αυτό, όπου το θαυμάσιο οικοσύστημα και μικροκλίμα της περιοχής, σε συνδυασμό με το αργιλώδες γόνιμο έδαφος, δίνει τα περίφημα κρασιά της περιοχής.

Αμπελώνες

Το Κτήμα Μπαϊρακτάρη έχει συνολική έκταση αμπελώνων περίπου 170 στρέμματα από υα οποία τα 50 είναι λευκές ποικιλίες και τα 120 ερυθρές. Περίπου το 85% της παραγωγής του βασίζεται στους ιδιόκτητους αυτούς αμπελώνες και το υπόλοιπο 15% σε συνεργαζόμενους παραγωγούς, κυρίως για την παραγωγή του Μοσχοφίλερου.

Η φιλοσοφία του Κτήματος έγκειται στη φυσική καλλιέργεια των αμπελώνων καθώς ένα υψηλής ποιότητος κρασί, βασίζεται στην άριστη ποιότητα του σταφυλιού.

Η Νεμέα είναι ένας τόπος στον οποίο ευδοκιμεί ίσως η σημαντικότερη ελληνική ερυθρή ποικιλία και αποτελεί τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική ζώνη της χώρας.

Οινοποιείο

Το σύγχρονο αυτό και επισκέψιμο Οινοποιείο, αποτελείται από το χώρο υποδοχής, το χώρο της παραγωγικής διαδικασίας και το κελάρι του Κτήματος.

Ο χώρος υποδοχής αποτελείται από την αίθουσα Γευσιγνωσίας στην οποία γίνεται η οινική εκπαίδευση και η δοκιμή των κρασιών καθώς και το κατάστημα λιανικής πώλησης.

Το Οινοποιείο παραμένει επισκέψιμο στο κοινό Δευτέρα – Κυριακή: 09:00 – 18:00 και έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης τόσο μεμονωμένων πελατών όσο και μεγαλύτερων γκρουπ (έως 60 άτομα).

Ο χώρος παραγωγής διαθέτει υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό ικανό να αξιοποιεί όλες τις νέες μεθόδους οινοποίησης, ώστε κάθε ποικιλία να μπορεί να αποδώσει τα καλύτερα χαρακτηριστικά της.

Το κελάρι του Κτήματος βρίσκεται σε υπόγειο χώρο με σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Οι ερυθρές ποικιλίες περνούν ένα σημαντικό διάστημα της ζωής τους στον χώρο αυτό ο οποίος περιλαμβάνει την ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια και αμφορείς και την παλαίωση στη φιάλη.

Οι μέθοδοι που ακολουθούνται είναι φυσικοί τόσο για τις λευκές όσο και για τις ερυθρές ποικιλίες, χωρίς πρόσθετα ζύμωσης, ώστε οι οίνοι να έχουν πλουσιότερα και μεγαλύτερης διάρκειας αρώματα που προέρχονται από το σταφύλι.

Πρόγραμμα Εκδρομής

10:00   Συνάντηση στα ΣΕΑ ΜΕΓΑΡΩΝ .

10:30   Αναχώρηση για το Κτήμα Μπαϊρακτάρη (Ελ. Βενιζέλου 83, 205 00 Νεμέα (Κορινθία). Τηλ.: 27460 20455. Fax: 27460 20456. Site: www.bairaktariswines.gr, E-mail: info@bairaktariswines.gr

Απόσταση ΣΕΑ ΜΕΓΑΡΩΝ – ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ: 89 χλμ., 1ω ≈ (μέσω: Ολυμπία Οδός/Α8/Ε94 & Α/Δ Κορίνθου – Τριπόλεως/Α7).

12:00   Προγραμματισμένη ξενάγηση / περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Κτήματος, διάρκειας περίπου 1 ώρας. Η ξενάγηση στους χώρους του Οινοποιείου γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο εξηγεί βήμα προς βήμα τα στάδια της οινοποίησης, της εμφιαλωτικής διαδικασίας και της παλαίωσης στο κελάρι του Κτήματος και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ακολουθεί εκπαίδευση στη γευστική δοκιμή των κρασιών.

Για την επίσκεψη στο Οινοποιείο και για τη Γευσιγνωσία η οποία περιλαμβάνει 4 ετικέτες κρασιών (Μονόλιθος Λευκός Ξηρός, Μονόλιθος Ροζέ Ξηρός, Νεμέα Μονόλιθος Ερυθρός Ξηρός και Ημίγλυκος Ερυθρός), με τυρί, κριτσίνια ή ψωμάκια, ελιές, λάδι, πετιμέζι και σταφίδες. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 6,20 με ΦΠΑ ανά άτομο, ποσό το οποίο θα καταβληθεί στον Υπεύθυνο Εκδρομικού, στο σημείο συνάντησης.

14:30≈ Γεύμα σε εστιατόριο επί δρομολογίου και περιοχής που θα αποφασιστεί.

Δηλώσεις συμμετοχής για την επίσκεψη και για τη γευσιγνωσία, απαραίτητες έως την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, στον Υπεύθυνο Εκδρομικού Σπύρο Καψοκαβάδη (κινητό: 6944 665125).

Η συμμετοχή στην εκδρομή αφορά μόνο ενεργά μέλη της Λέσχης και όσους έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται πως η σωστή μοτοσυκλετιστική ενδυμασία οδηγού – συνεπιβάτη, η τήρηση κανόνων ομαδικής πορείας και η επιμελής συντήρηση των μοτοσυκλετών μας, θεωρείται δεδομένη.

Περιμένουμε παλιούς και νέους φίλους να περάσουμε όμορφα.

It’s our DNA!

Για το Δ.Σ. της Λέσχης,

Ο Υπεύθυνος Εκδρομικού

Σπύρος Καψοκαβάδης