Εκδρομή 10/11/2019, ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΩΣΣΟΥ – Λίμνη Ευβοίας (Προκόπι, Κηρέας Ευβοίας)

Εκδρομή 10/11/2019, ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΩΣΣΟΥ – Λίμνη Ευβοίας (Προκόπι, Κηρέας Ευβοίας)

Αγαπητά Μέλη,

Η Λέσχη μας έχει προγραμματίσει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, στην Ιερά Μονή Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου, στο Προκόπι Ευβοίας (Νέο Προκόπιο) και στη Λίμνη Ευβοίας.

Βίος

Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος, γεννήθηκε περί το 1690 στην περιοχή της Μικράς Ρωσσίας (Καζαχστάν), από χριστιανούς γονείς. Κατετάγη στο στρατό του Μεγάλου Πέτρου και πηρέ μέρος στο Ρωσσοτουρκικό πόλεμο (1710 – 1711) όπου αιχμαλωτίστηκε και στη συνέχεια πουλήθηκε ως σκλάβος σε Τούρκο αξιωματικό (ίππαρχο) που καταγόταν από το χωριό Προκόπι της Μικράς Ασίας. Ο Τούρκος μετέφερε τον Ιωάννη στο Προκόπι και προσπάθησε -όπως συνηθιζόταν την εποχή εκείνη – να τον πείσει να αλλαξοπιστήσει. Εκείνος όμως αντιστάθηκε σθεναρά, πείθοντας τον αφέντη του να τον αφήσει ήσυχο να διατηρήσει την πίστη του. Οι συνθήκες διαβίωσής του ήταν πολύ σκληρές. Κοιμόταν στο στάβλο μαζί με τα ζώα, έτρωγε ελάχιστα, τα ρούχα του ήταν φτωχικά και ήταν αναγκασμένος να περπατά χωρίς υποδήματα. Σ΄ αυτόν το στάβλο προσευχόταν ενώ τα βράδια επισκεπτόταν μια εκκλησία που βρισκόταν εκεί κοντά, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.

Όταν κάποια στιγμή ο Τούρκος αξιωματικός επισκέφτηκε τη Μέκκα για προσκύνημα, ο Ιωάννης του έστειλε από το Προκόπι στη Μέκκα ένα πιάτο με ρύζι. Στην αρχή δεν τον πίστεψαν αλλά όταν γύρισε ο Τούρκος φέρνοντας το πιάτο μαζί του, πείστηκαν και το θαύμα αυτό έγινε σε όλους όσους κατοικούσαν στις τριγύρω περιοχές γνωστό. Ο Τούρκος  θέλοντας να τον τιμήσει προσφέρθηκε να του καλυτερέψει τις συνθήκες διαβίωσης, εκείνος όμως αρνήθηκε και συνέχισε να φροντίζει τα ζώα και να μένει στο στάβλο. Δουλεύοντας την ημέρα και προσευχόμενος τη νύχτα, έζησε το υπόλοιπο του βίου του έως τις 27 Μαΐου του 1730, όταν αναπαύτηκε σε ηλικία 40 ετών.

Ιερόν Προσκύνημα Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος

Το ιερό λείψανο του Αγίου μεταφέρθηκε στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας το 1925 και αρχικά τοποθετήθηκε στον Ιερό Ναό του χωριού. Από το 1930 άρχισε η ανέγερση μεγαλόπρεπου Ιερού Ναού προς τιμήν του Οσίου, από τις εισπράξεις του προσκυνήματος και διάφορες εισφορές και δωρεές.

Στον χώρο περί τον Ιερό Ναό του Οσίου (λειτουργεί 07:00 – 19:00 τη χειμερινή περίοδο & 07:00 – 21:00 τη θερινή περίοδο), βρίσκονται οι εγκαταστάσεις – κτιριακές και μηχανολογικές –  Εκκλησιαστικού Κηροπλαστείου, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του Ιερού Προσκυνήματος και των γύρω Ιερών Ναών, Προσκυνημάτων και Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Διαθέτει επίσης Ξενώνα ο οποίος θεμελιώθηκε το 1977 και εγκαινιάστηκε το 1989, δυναμικότητος 160 κλινών και περιλαμβάνει εκτός από τα δωμάτια, αίθουσες διαλέξεων και συνεδρίων, τραπεζαρίες, βοηθητικούς χώρους κ.λ.π..

Μόλις το Σεπτέμβριο του 2018, με λαμπρότητα εγκαινιάστηκε το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού (παραπλεύρως του Ναού, λειτουργεί καθημερινά 10:15 – 17:00), κυρίως με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και την οικονομική συμβολή του Ιερού Προσκυνήματος.

Στο Μουσείο εκτίθενται ιερά κειμήλια και αντικείμενα του καθημερινού βίου τα οποία με μεγάλους κόπους και κινδύνους έφεραν στο τόπο μας οι ξεριζωμένοι κάτοικοι του Προκοπίου της Καππαδοκίας της Μικράς Ασίας, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εφαρμογή της Συνθήκη της Λωζάνης.

 

Πρόγραμμα Εκδρομής

 

09:00     Συνάντηση στα ΣΕΑ ΑΦΙΔΝΩΝ.

09:30     Αναχώρηση για Ιερά Μονή Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου. Απόσταση ΣΕΑ ΑΦΙΔΝΩΝ – ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Προκόπι Ευβοίας): 94 χλμ. (μέσω ΑΔ/ΠΑΘΕ/ΝΕΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ/Α1 & ΕΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ – ΑΙΔΗΨΟΥ).

                  Επίσκεψη στον Ιερό Ναό και στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού.

12:30≈  Αναχώρηση για Λίμνη Ευβοίας (31 χλμ. Μέσω ΕΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ – ΑΙΔΗΨΟΥ & ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΡΟΦΥΛΛΙΑΣ – ΡΟΒΙΩΝ).

13:30≈  Γεύμα σε επιλεγμένο εστιατόριο επί δρομολογίου.

16:00≈  Επιστροφή και στάση για καφεδάκι επί δρομολογίου το οποίο θα αποφασιστεί από κοινού (Λίμνη Ευβοίας – ΣΕΑ ΑΦΙΔΝΩΝ: 123 χλμ. (2 ώρες ≈),  μέσω ΕΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ  – ΑΙΔΗΨΟΥ.

Δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητες έως την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, στον Υπεύθυνο Εκδρομικού Σπύρο Καψοκαβάδη (κινητό: 6944 665125).

Η συμμετοχή στην εκδρομή αφορά μόνο ενεργά μέλη της Λέσχης και όσους έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται πως η σωστή μοτοσυκλετιστική ενδυμασία οδηγού – συνεπιβάτη, η τήρηση κανόνων ομαδικής πορείας και η επιμελής συντήρηση των μοτοσυκλετών μας, θεωρείται δεδομένη.

Περιμένουμε παλιούς και νέους φίλους να περάσουμε όμορφα.

It’s our DNA!

Για το Δ.Σ. της Λέσχης,

Ο Υπεύθυνος Εκδρομικού

Σπύρος Καψοκαβάδης