Καλάβρυτα με τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο 9/10/2022

Καλάβρυτα με τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο 9/10/2022

            Αγαπητά Μέλη,

Η Λέσχη μας έχει προγραμματίσει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, στα Καλάβρυτα με τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο.

¨Λίγα Λόγια¨

Ο Οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο της Ελλάδας και ένα από τα πιο σπάνια οδοντωτά τραίνα στον κόσμο.

Ταυτισμένος με τη συγκεκριμένη διαδρομή, πήρε το όνομά του από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες αυτού του τύπου για να σκαρφαλώνουν με ασφάλεια στο βουνό και να προσαρμόζονται στις μεγάλες κλίσεις του εδάφους. Η αμαξοστοιχία κινείται σε συμβατικές ράγες για μεγάλο μέρος της διαδρομής ενώ στα σημεία όπου η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 10% γαντζώνεται στις οδοντωτές σιδηροτροχιές χρησιμοποιώντας κατάλληλα γρανάζια. Κατά τη διάρκεια της μιας περίπου ώρας του δρομολογίου, σκαρφαλώνει σε υψόμετρο 750 μέτρων, περνώντας από περιοχές με μεγάλο περιηγητικό ενδιαφέρον (χωριό Ζαχλωρού, Μονή Μεγάλου Σπηλαίου κ.λ.π., καταλήγοντας στα Καλάβρυτα) και καλύπτει την απόσταση των 22 χιλιομέτρων με ταχύτητα που κυμαίνεται από30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι.

Πρόκειται για μια πραγματικά υπέροχη διαδρομή! Η γραμμή του οδοντωτού συνδέει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα, ακολουθώντας μια από τις ομορφότερες διαδρομές της χώρας. Ξεκινώντας από τις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου, ο σιδηρόδρομος μπαίνει στο Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού που στο πέρασμά του δημιουργεί μικρούς και μεγάλους καταρράκτες.

Κάνει στάσεις στις τοποθεσίες Νιάματα και Τρικλιά ενώ στο μέσο περίπου της διαδρομής σταματά στην Κάτω Ζαχλωρού, όπου εξυπηρετεί τους επισκέπτες της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου. Έπειτα συνεχίζει για άλλα 18 χιλιόμετρα, κάνοντας στάση κάτω από το χωριό Κερπινή και καταλήγοντας στα Καλάβρυτα. Τόσο τα Καλάβρυτα όσο και η ευρύτερη περιοχή είναι ένας μαγευτικός τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο.

Πολυάριθμα χωριά με φιλόξενους κατοίκους, μοναδική φύση, πλούσια ιστορία και μνημεία, όπως το Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 αλλά και ο μαρτυρικός τόπος του ολοκαυτώματος της Κατοχής το 1943, δίνουν το στίγμα του ταξειδιού. Τα Καλάβρυτα φημίζονται επίσης για το Χιονοδρομικό τους Κέντρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και από τα ελάχιστα στον κόσμο που μπορούν να συνδυάσουν το σκι στο βουνό με το κολύμπι στην κοντινή θάλασσα του Διακοπτού.

¨Η ιστορία του τραίνου¨

Έργο του Χαριλάου Τρικούπη, ο Οδοντωτός εγκαινιάστηκε το 1896 και αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα έργα για την εποχή του. Είναι μια από τις στενότερες σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο, με εύρος γραμμής μόλις 75 εκατοστά, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν μικρότερα και πιο ευέλικτα βαγόνια για τη δύσκολη διαδρομή. Είναι επίσης, ο ορεινότερος σιδηρόδρομος της Ελλάδας, ένα έργο που αποτέλεσε επίτευγμα για την εποχή του και θεωρείται κατασκευαστικός άθλος ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, λόγω του ιδιαίτερα δύσβατου εδάφους αλλά και του υψομέτρου στο οποίο καταλήγει. Η μελέτη ανατέθηκε σε Γάλλους επιστήμονες ενώ η σύμβαση της κατασκευής του δικτύου του οδοντωτού και της εκμετάλλευσής του για 92 χρόνια, υπογράφηκε με το Ελληνικό δημόσιο και τους «Σιδηρόδρομους Πειραιώς – Αθηνών – Πελοποννήσου» (ΣΠΑΠ). Το τραινάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί. Ο τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού ενώ οι τεχνίτες της περιοχής έκαναν με ξύλο και πέτρα ένα έργο που μοιάζει να το έφτιαξε η φύση από μόνη της.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους υπάρχουν μεγάλες κλίσεις.

Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», όπως είναι προφανές, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν σε αυτές τις μεγάλες κλίσεις.

Η αμαξοστοιχία είναι ειδικά κατασκευασμένη, ώστε η οδόντωση να προσαρμόζεται στα σημεία της γραμμής, όπου αυτό επιβάλλεται, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο της διαδρομής.

¨Η διαδρομή¨

Περνά μέσα στο φαράγγι πλάι στο Βουραϊκό, το ποτάμι που δημιουργεί μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Στη θέση μάλιστα Καταρράκτης τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής.

Επόμενο πέρασμα, Δικαστήρια. Η τοποθεσία πήρε το όνομά της από μια μικρή ημικυκλική σπηλιά όπου σταλακτίτες δημιουργούν μια φυσική εικόνα που θυμίζει αίθουσα δικαστηρίου.

Φτάνοντας στα Καλάβρυτα ο επισκέπτης συνειδητοποιεί την ετυμολογία του ονόματός τους, καθώς τα «Καλά Βρυτά», σημαίνουν τα καλά νερά, όπως πράγματι αναβλύζουν σε αφθονία στον τόπο αυτό.

Πέρα από τη φυσική ομορφιά της, η πόλη των Καλαβρύτων είναι ιστορικός τόπος, χάρη στο Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 αλλά και ένας μαρτυρικός τόπος με τη μνήμη του ολοκαυτώματος της Κατοχής. Ήταν 13 Δεκεμβρίου του 1943 όταν ο γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό, καίγοντας εν συνεχεία το χωριό, για να καταγραφεί το γεγονός ως μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα, κρατώντας ως αξίες την ιστορική βαρύτητα και τη φυσική ομορφιά της, η περιοχή αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό.

Τα σημεία πρόσβασης στον σιδηρόδρομο είναι το Διακοπτό που αποτελεί την αρχή της διαδρομής, ο Σταθμός Νιαμάτων, ο Σταθμός Τρικλιών όπου ο οδοντωτός μαζεύει τα δόντια του, ο Σταθμός Μεγάλου Σπηλαίου απ’ όπου μπορεί κανείς να επισκεφθεί με τα πόδια τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, ο Σταθμός Κερπινής και ο Σταθμός Καλαβρύτων όπου και καταλήγει.

¨Εισιτήρια¨

Τιμή Εισιτηρίου: 19,00 € μ’ επιστροφή.

Εκτός από τα σημεία πώλησης της Hellenic Train, εισιτήρια εκδίδονται και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας  www.tickets.trainose.gr, έως και 10 λεπτά πριν την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας.

Υπάρχει  δυνατότητα έκδοσης  ηλεκτρονικών εισιτηρίων μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Συνίσταται η έκδοση των εισιτηρίων διαδικτυακά, καθώς η προαγορά ενέχει αυτομάτως και κράτηση θέσης και δεν υπάρχει κίνδυνος για μη διαθεσιμότητα κατά την άφιξη στον Σταθμό Διακοπτού, όπως και για λόγους καθυστερήσεων.

 

Η δυνατότητα έκδοσης Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου για μια αμαξοστοιχία, σταματά 10΄ πριν την αναχώρησή της από τον Σταθμό Επιβίβασης.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας στον Οδοντωτό, είναι υποχρεωτική.

 

Πρόγραμμα Εκδρομής

09:30   Συνάντηση στα ΣΕΑ ΜΕΓΑΡΩΝ.

10:00   Αναχώρηση (Αυστηρά) για Διακοπτό Αχαΐας.

Απόσταση ΣΕΑ ΜΕΓΑΡΩΝ – Διακοπτό: 122 χλμ., 1ω 15΄ ≈ μέσω Ολυμπία Οδός Α8/Ε94 προς Πάτρα/ Αρχαία Κόρινθο & ΕΟ Κορίνθου – Πατρών/ Ολυμπία Οδός/Ε65/ΕΟ 8Α. Έξοδος προς Επαρχιακή Οδό Πούντας – Καλαβρύτων & ακολουθώντας τα σήματα: Τράπεζα / Διακοπτό / Ελαιώνας.

11:30≈ Άφιξη Διακοπτό εν αναμονή Επιβίβασης στον Οδοντωτό.

Για τα Μέλη εκτός Αττικής: Συνάντηση στον Σταθμό Διακοπτού 12:00 το αργότερο!

Δρομολόγιο Διακοπτό – Καλάβρυτα:

Αρ. Τραίνου: 1332. Ώρα Αναχώρησης: 12:17. Ώρα Άφιξης: 13:24.

Δρομολόγιο Καλάβρυτα – Διακοπτό:

Αρ. Τραίνου: 1337. Ώρα Αναχώρησης: 16:45. Ώρα Άφιξης: 17:56.

13:30≈ Άφιξη στα Καλάβρυτα & Γεύμα σε επιλεγμένο εστιατόριο της περιοχή.

16:30≈ Σταθμός Καλαβρύτων: Αναμονή Οδοντωτού για επιστροφή στο Διακοπτό.

18:00≈ Άφιξη στο Διακοπτό & ετοιμασία αναχώρησης.

Δύση Ηλίου: 18:56 (+ 1 ώρα ωσότου νυχτώσει).

Δηλώσεις συμμετοχής για την εκδρομή και το γεύμα, απαραίτητες έως την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022, στο Μέλος μας Σταμάτη Σταύρα (κινητό: 6974 451696).

Η συμμετοχή στην εκδρομή αφορά μόνο ενεργά μέλη της Λέσχης και όσους έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται πως η σωστή μοτοσυκλετιστική ενδυμασία οδηγού – συνεπιβάτη, η τήρηση κανόνων ομαδικής πορείας και η επιμελής συντήρηση των μοτοσυκλετών μας, θεωρείται δεδομένη.

Το παραπάνω πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί εάν απαιτηθεί, με σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων.

Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ / ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ / ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ Κ.Λ.Π., ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ.

Επιβάλλεται όπως οι συμμετέχοντες φέρουν μαζί τους για ασφάλεια και προστασία όλων: Κατάλληλη προστατευτική μάσκα, γάντια μιας χρήσης και απολυμαντικό διάλυμα.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ … !!!

 

Περιμένουμε παλιούς και νέους φίλους να περάσουμε όμορφα.

Its our DNA!

Για το Δ.Σ. της Λέσχης,

Ο Υπεύθυνος Εκδρομικού

Σπύρος Καψοκαβάδης