Μονοήμερη Εκδρομή Λέσχης στις 24/10/2021, στην Αγία Θεοδώρα Αρκαδίας

Μονοήμερη Εκδρομή Λέσχης στις 24/10/2021, στην Αγία Θεοδώρα Αρκαδίας

Αγαπητά Μέλη,

Η Λέσχη μας έχει προγραμματίσει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021, στον Ιερό Ναό Αγίας Θεοδώρας, κοντά στο χωριό Βάστας (Μεγαλόπολη) Αρκαδίας.

 

Ιστορία – Παράδοση…

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Θεοδώρας, βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστας, σε μια κατάφυτη ειδυλλιακή ρεματιά με πυκνό δάσος από θεόρατες βελανιδιές.

Χαρακτηρίζεται ως θαύμα της φύσης καθώς πάνω στο βυζαντινό αυτό μικρό εκκλησάκι (11ος αι.), βρίσκονται 17 βελανιδιές, οι ρίζες των οποίων δεν φαίνονται πουθενά ενώ από τα θεμέλιά του αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού. Το φαινόμενο αυτό πρέπει να οφείλεται στο ότι η εκκλησία είναι πέτρινη και θολωτή με μεγάλη περιεκτικότητα σε χώμα. Σε αυτό το λίγο χώμα, φύτρωσε αρχικά ένα πουρνάρι που σιγά – σιγά μεγάλωσε και έριξε και τους δικούς του καρπούς. Έτσι στην οροφή της εκκλησιάς φύτρωσαν αρκετά πουρνάρια, σφεντάμια και κοκκορεβυθιές (τσικουδιές) και αργότερα οι 17 βελανιδιές που η λαϊκή παράδοση το απέδωσε σε θαύμα.

Αναφορικά με την ιστορική αλήθεια, υπάρχουν πολλές δοξασίες. Μια από αυτές διατείνεται ότι η Αγία Θεοδώρα ήταν η Αυγούστα Θεοδώρα, κόρη του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Η΄ της Μακεδονικής Δυναστείας και λέγεται πως βασίλεψε σαν άνδρας (1055 – 1056).

Η Αυγούστα Θεοδώρα κατά τους ισχυρισμούς του Μιχαήλ ΣΤ΄ του Στρατιωτικού που τη διαδέχτηκε με κίνημα, αρρώστησε βαριά και πέθανε ενώ κατ’ άλλους εικάζεται πως ο ίδιος τη δολοφόνησε και την έθαψε εκεί.

Σύμφωνα πάντως με την Παράδοση, η Αγίας Θεοδώρα για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς της, μεταμφιέστηκε σε άνδρα και κατατάχτηκε στο Στρατό του Βυζαντίου σαν ¨Καπετάν Θοδωρής¨. Εκεί, κατόπιν σκευωρίας κατηγορήθηκε άδικα για πράξεις άνομες και θανατώθηκε στο σημείο αυτό. Μαρτύρησε για την πίστη της και εκτελέστηκε από τους διώκτες της. Λίγο πριν εκτελεστεί, προσευχήθηκε: ¨…Κάνε Κύριε το σώμα μου Ναό, τα μαλλιά μου δένδρα που να μαρτυρούν την προστασία σου στην αγνότητά μου και το αίμα μου νερό να τα ποτίζει.., Αμήν¨. Έτσι κι έγινε, μετά το θάνατό της φύτρωσαν τα 17 αυτά δένδρα, όσα και τα χρόνια της, που αντέχουν σε κάθε άνεμο!

Το μοναδικό αυτό εκκλησάκι, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητών και επισκεπτών και εορτάζει την 11η Σεπτεμβρίου.

Το μυστήριο των δένδρων

Το βυζαντινό αυτό κτίσμα, εκτός από τη δικαιοδοσία της Εκκλησίας, υπάγεται και στο Υπουργείο Πολιτισμού, ως Βυζαντινό Μνημείο. Το 1996, το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, κλίθηκε από τη Δ/νση Αναστηλώσεων Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων, να μελετήσει το διατηρητέο κτίσμα ώστε να προβεί στην αποκατάστασή του. Το πρόβλημα ήταν άμεσα συνδεδεμένο με το ¨θαύμα¨ : Τα 17 αυτά δένδρα και αρκετά μικρότερα που έχουν φυτρώσει στη στέγη του κτίσματος, φέρουν ρίζες οι οποίες δεν είναι ορατές κάτω από την λίγων εκατοστών στέγη, ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό της εκκλησίας. Το όλο κτίσμα φυσικά βρίσκεται υπό πίεση λόγω αυτού του μεγάλου φορτίου και έχουν γίνει πολλές επεμβάσεις ανακατασκευής κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτές οι μη επαγγελματικές επεμβάσεις, είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της αρχιτεκτονικής του. Το πρόβλημα που έπρεπε να επιλυθεί σχετικά με τα δένδρα στη στέγη, ήταν μα εξακριβωθεί που κατευθύνονται οι ρίζες τους, χωρίς να προκαλέσει το θρησκευτικό αίσθημα των ανθρώπων της εκκλησίας και των κληρικών οι οποίοι ήταν άγρυπνοι φρουροί σε όλη την έρευνα. Εκτιμήθηκε πως γεωραντάρ υψηλής συχνότητας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στους τοίχους του κτίσματος μαζί με ηλεκτρική τομογραφία με πολύ μικρά ηλεκτρόδια, έτσι ώστε να υπάρξει διπλός έλεγχος της μεθοδολογίας. Αποδείχτηκε τελικώς ότι οι ρίζες ακολουθούν τα διάκενα που υπάρχουν μέσα στους πλευρικούς τοίχους πάχους σχεδόν ενός μέτρου, δημιουργώντας απωθητικές τάσεις μεταξύ των λίθων κι έτσι καταλήγουν στο έδαφος. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία ενός δικτύου ριζών που ενισχύει το κτίσμα από στατική άποψη, αντιτιθέμενο στο φορτίο της στέγης αλλά καταστρέφοντας συγχρόνως τους πέτρινους τοίχους.

Οι τελευταίες εργασίες αποκατάστασης έλαβαν χώρα μεταξύ 1998 – 1999. Προκειμένου να μην ξεραθούν οι ρίζες των δένδρων, ο καθαρισμός και η αρμολόγηση της τοιχοποιίας, έγιναν χωρίς σιμεντενέσεις. Για την προστασία των τοιχογραφιών από την υγρασία, καθαρίστηκε η οροφή από τα στρώματα χώματος και φύλλων που υπήρχαν και τοποθετήθηκε ασφαλτόπανο με κολάρο γύρω από κάθε δένδρο, πολύ προσεκτικά για να μην τραυματίσουν τις ρίζες, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η υγρασία που περνάει κάτω από αυτά. Τέλος τοποθετήθηκε σκεπή από σχιστόπλακες.

Αγία Θεοδώρα (Βάστα Αρκαδίας)

Πρόγραμμα Εκδρομής

 

09:00   Συνάντηση στα ΣΕΑ ΜΕΓΑΡΩΝ.

09:30   Αναχώρηση για Αγία Θεοδώρα Αρκαδίας.

11:00≈ Στάση για καφέ στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης (απόσταση από ΣΕΑ ΜΕΓΑΡΩΝ: 150  χλμ., 1ω 30΄, μέσω Ολυμπίας Οδού/Α8/Ε94/Α7).

12:15Αναχώρηση για Αγία Θεοδώρα (απόσταση από Μεγαλόπολη: 25 χλμ. 40΄≈, μέσω Επαρχ. Οδού Σύρτζι – Μεγαλόπολης).

Απόσταση ΣΕΑ ΜΕΓΑΡΩΝ – Αγία Θεοδώρα: 175 χλμ., 2ω 15΄≈ μέσω Ολυμπίας Οδού/Α8/Ε94 & Ε65/ Α7 προς Τρίπολη / Καλαμάτα, Έξοδος προς Μεγαλόπολη/ Λεοντάρι, Έξοδος προς Βελιγοστή/ Ελληνίτσα.

13:00≈ Άφιξη στην Αγία Θεοδώρα, Προσκύνημα.

14:00≈ Γεύμα σε επιλεγμένο εστιατόριο της περιοχής.

17:00≈ Επιστροφή, με πιθανή στάση η οποία θα αποφασιστεί από κοινού.

Δηλώσεις συμμετοχής για την εκδρομή και το γεύμα, απαραίτητες έως την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021, στον Υπεύθυνο Εκδρομικού Σπύρο Καψοκαβάδη (κινητό: 6944 665125).

Η συμμετοχή στην εκδρομή αφορά μόνο ενεργά μέλη της Λέσχης και όσους έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται πως η σωστή μοτοσυκλετιστική ενδυμασία οδηγού – συνεπιβάτη, η τήρηση κανόνων ομαδικής πορείας και η επιμελής συντήρηση των μοτοσυκλετών μας, θεωρείται δεδομένη.

Το παραπάνω πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί εάν απαιτηθεί, με σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων.

Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ / ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ / ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ Κ.Λ.Π., ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ.

Επιβάλλεται όπως οι συμμετέχοντες φέρουν μαζί τους για ασφάλεια και προστασία όλων: Κατάλληλη προστατευτική μάσκα, γάντια μιας χρήσης και απολυμαντικό διάλυμα.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ … !!!

 

Περιμένουμε παλιούς και νέους φίλους να περάσουμε όμορφα.

Its our DNA!

Για το Δ.Σ. της Λέσχης,

Ο Υπεύθυνος Εκδρομικού

Σπύρος Καψοκαβάδης