Μονοήμερη Εκδρομή Λέσχης 23/04/2023 στο Μαντούδι & στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας.

Μονοήμερη Εκδρομή Λέσχης 23/04/2023 στο Μαντούδι & στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας.

Αγαπητά Μέλη,

Η Λέσχη μας έχει προγραμματίσει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 23 Απριλίου 2023,  στο Μαντούδι & στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας.

 

 

Μαντούδι (Λίμνης Αγίας Άννας)

Το Μαντούδι είναι κωμόπολη του Νομού Ευβοίας και έδρα του Δήμου Μαντουδίου –Λίμνης – Αγίας Άννας. Εικάζεται πως το όνομα Μαντούδι προέρχεται από την τσιγγάνικη λέξη ¨μαγκντώ¨, που σημαίνει ψωμί λόγω του γόνιμου του εδάφους. Μια άλλη άποψη υποστηρίζει ότι η λέξη είναι λατινογενής και σύνθετη και ονόμαζε περισσότερα από ένα χωριά (Μαντούδια: 6 χωριά της περιοχής κατά τον μεσαίωνα). Μπορεί όμως το όνομα να σημαίνει και έναν τόπο υγρό, καθώς τους προηγούμενους αιώνες στην περιοχή υπήρχαν πολλά έλη.

Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 20 μ. και διαρρέεται από τον ποταμό Κηρέα. Απέχει 58 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα.

Στη θέση Πελέκι, μια μικρή κοιλάδα ανάμεσα στο Kαστρί και τον λόφο του Προφήτη Ηλία, σώζονται λείψανα της αρχαίας Κηρίνθου.

Η περιοχή έχει μακρά ιστορία στην εξόρυξη και την επεξεργασία λευκόλιθου.

Η αρχή έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν δημιουργήθηκε το 1870 η Α.Ε. Δημοσίων και Δημοτικών Έργων η οποία και αγόρασε αντί 500.000 δραχμών τα μεταλλεία της περιοχής. Κατάφερε το 1893 να έχει παραγωγή 13.000 τόνων ορυκτού λευκόλιθου, 600 τόνων πεφρυγμένου και 850 τόνων σε μορφή πλίνθων η οποία εξαγόταν εξολοκλήρου στην Ευρώπη και την Αμερική. Η επιχείρηση μετεξελίχθηκε στην Α.Ε. Επιχειρήσεων εν Ελλάδι το 1913 και είχε ως στόχο να καθετοποιηθεί η μεταλλευτική παραγωγή της περιοχής. Έτσι, εκείνη την περίοδο δημιουργήθηκε ο πρώτος περιστροφικός κλίβανος με κάρβουνο για την παραγωγή δίπυρης μαγνησίας, που εφοδίαζε τους Συμμάχους στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εταιρεία στη συνέχεια περιήλθε στον έλεγχο του Δημήτριου Σκαλιστήρη (FI.Μ.Ι.S.CO. – FInancial Mining Industrial Shipping COrporation), το 1947. Μετά από μακρά περίοδο ανάπτυξης και κερδοφορίας, εμφάνισε ζημιές και κατέστη προβληματική το 1984, με συνέπεια να γίνει εκκαθάριση και να μετονομαστεί σε ΒΙΟΜΑΓΝ ΑΕ, το 1996. Οι προσπάθειες ανάκαμψης απέτυχαν και οδηγήθηκε σε λουκέτο το 2001. To 2010 η ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ (TERNA MAG, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) εξαγόρασε την παλαιά ΒΙΟΜΑΓΝ και η εξορυκτική δραστηριότητα ξεκίνησε δύο χρόνια αργότερα, με στόχο την παραγωγή 170.000 τόνων ετησίως.

Το Μαντούδι έχει μια παραλία, το Κυμάσι η οποία φημίζεται για τα καθαρά νερά της. Στο Κυμάσι οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι το Κοτρόνι, το μεγάλο βράχο της παραλίας. Το Κυμάσι διαθέτει λιμάνι και ενεργή ακτοπλοϊκή γραμμή η οποία το συνδέει με τις Σποράδες. Απέχει 25 ναυτικά μίλια από το λιμάνι Σκιάθου, 25,5 ναυτικά μίλια από το λιμάνι Λουτρακίου Σκοπέλου και 30 ναυτικά μίλια από το λιμάνι Αλοννήσου.

 

Νέα Αρτάκη

Η Νέα Αρτάκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Εύβοιας και ανήκει διοικητικά στο Δήμο Χαλκιδέων. Βρίσκεται 10 χλμ. βόρεια της Χαλκίδας. Τα τελευταία χρόνια η επέκταση και των δύο πόλεων έχει συνδέσει τη Νέα Αρτάκη με το πολεοδομικό συγκρότημα της Χαλκίδας, δίνοντας της την εικόνα προαστίου της.

Ο οικισμός πήρε το σημερινό του όνομα όταν εγκαταστάθηκαν σε αυτόν πρόσφυγες από την Αρτάκη της Κυζίκου της Μικράς Ασίας. Μέχρι τότε λεγόταν Βατώντα. Η ονομασία άλλαξε επίσημα το 1933.

Η περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η Νέα Αρτάκη, πριν την άφιξη των προσφύγων το 1922, ήταν μια ελώδης περιοχή με πολύ υγρό κλίμα η οποία ανήκε σε γαιοκτήμονες της οικογένειας Βουδούρη. Το 1922 πρόσφυγες από την Αρτάκη της Κυζίκου εγκαταστάθηκαν οι περισσότεροι στην ελώδη αυτή περιοχή ενώ λίγο καιρό αργότερα εγκαταστάθηκαν στον οικισμό και τριάντα προσφυγικές οικογένειες από την Κατάτοπο της Κυζίκου. Όπως είναι σύνηθες με τις ονομασίες πόλεων που ονομάζονται από αντίστοιχες πόλεις που εγκαταλείφθηκαν στη Μικρά Ασία, πριν από το όνομα της πόλης μπήκε το επίθετο Νέα.

Σημείο ενδιαφέροντος αποτελεί ο Ιερός Ναός της Παναγίας Φανερωμένης ο οποίος κτίστηκε με αφορμή την αναφορά ανήλικων κοριτσιών ότι εμφανίστηκε η Παρθένος Μαρία μπροστά τους στις 29 Απριλίου 1951, σε μια τοποθεσία πολύ κοντά στην ακτή, στα βορειοδυτικά περίχωρα της πόλης. Μέσα σε λίγους μήνες ξεκίνησε η ανέγερση της εκκλησίας και κατασκευάστηκαν χώροι προσκυνήματος αφιερωμένοι στη ζωή του Ιησού και της Παρθένου Μαρίας.

Κάθε καλοκαίρι οι κάτοικοι και οι τουρίστες μπορούν να συμμετάσχουν στα Κυζίκεια. Ο θεσμός αυτός αποτελείται από μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με θέμα τους παραδοσιακούς χορούς, πολεμικές τέχνες, μουσική, θεατρικές παραστάσεις και μπαλέτο. Η εκδήλωση γίνεται με σκοπό να αναβιώσουν παραδόσεις και έθιμα τους παρελθόντος αλλά και να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους της να αναδείξουν τον κόπο και τα ταλέντα τους.

 

 

 

Πρόγραμμα Εκδρομής  

 

09:30   Συνάντηση στα ΣΕΑ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ.

10:00   Αναχώρηση για Μαντούδι Ευβοίας (Λίμνης – Αγίας Άννας).

11:40≈ Άφιξη στο Μαντούδι & στάση στο Καφέ – Λουκουμάδες ¨ΑΛΕΞΙΟΥ¨ (53ο χλμ. ΕΟ 77 Χαλκίδας Αιδηψού, 340 00 Μαντούδι).

Απόσταση ΣΕΑ Καπανδριτίου – Μαντούδι: 95 χλμ., 40΄≈, μέσω Α/Δ Πειραιώς Αθηνών – Θεσσαλονίκης Ευζώνων/ΝΕΟ Αθηνών Θεσσαλονίκης/Ε75/Α1, Α/Δ Σχηματαρίου – Χαλκίδας/Α11, έξοδος → προς Στύρα & ΕΟ Χαλκίδας Αιδηψού.

13:00≈ Αναχώρηση για Νέα. Αρτάκη.

Απόσταση Μαντούδι – Νέα Αρτάκη (Παραλία): 43 χλμ., 1ω ≈, μέσω ΕΟ Χαλκίδας Αιδηψού → Επαρχιακή Οδός Προκοπίου – Κήρινθος.

14:00≈ Άφιξη στη Ν. Αρτάκη.

Γεύμα σε επιλεγμένο εστιατόριο της περιοχή.

16:30≈ Επιστροφή.

Ν. Αρτάκη – ΣΕΑ Καπανδριτίου: 54 χλμ., 50΄≈ μέσω των Οδών Αγ. Νικολάου, Ευβοίας, Εθν. Αντιστάσεως, Ορέστη Μακρή, στον κυκλικό κόμβο 2η Έξοδος → Περιφερειακή Χαλκίδος & Α/Δ Σχηματαρίου Χαλκίδος/Α11 (Σήματα για Λαμία/Αθήνα) & Α/Δ Πειραιώς Αθηνών – Θεσσαλονίκης Ευζώνων/ΝΕΟ Αθηνών Θεσσαλονίκης/Ε75/Α1.

Δηλώσεις συμμετοχής για την εκδρομή και το γεύμα, απαραίτητες έως την Πέμπτη 20 Απριλίου 2023, στον Υπεύθυνο Εκδρομικού Σπύρο Καψοκαβάδη (κινητό: 6944 665125).

Η συμμετοχή στην εκδρομή αφορά μόνο ενεργά μέλη της Λέσχης και όσους έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται πως η σωστή μοτοσυκλετιστική ενδυμασία οδηγού – συνεπιβάτη, η τήρηση κανόνων ομαδικής πορείας και η επιμελής συντήρηση των μοτοσυκλετών μας, θεωρείται δεδομένη.

Το παραπάνω πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί εάν απαιτηθεί, με σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων.

Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ / ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ / ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ Κ.Λ.Π., ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ.

Επιβάλλεται όπως οι συμμετέχοντες φέρουν μαζί τους για ασφάλεια και προστασία όλων: Κατάλληλη προστατευτική μάσκα, γάντια μιας χρήσης και απολυμαντικό διάλυμα.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ … !!!

 

Περιμένουμε παλιούς και νέους φίλους να περάσουμε όμορφα.

Its our DNA!

Για το Δ.Σ. της Λέσχης,

Ο Υπεύθυνος Εκδρομικού

Σπύρος Καψοκαβάδης