Μονοήμερη Εκδρομή Λέσχης 10/04/2022, στην Παύλιανη Φωκίδος

Μονοήμερη Εκδρομή Λέσχης 10/04/2022, στην Παύλιανη Φωκίδος

Αγαπητά Μέλη,

Η Λέσχη μας έχει προγραμματίσει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 10 Απριλίου 2022, στην Παύλιανη Φωκίδος.

Πρόγραμμα Εκδρομής

 

09:30   Συνάντηση στα ΣΕΑ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ.

10:00   Αναχώρηση για Παύλιανη μέσω Α/Δ Πειραιώς Αθηνών Θεσσαλονίκης Ευζώνων/ ΝΕΟ Αθηνών Θεσσαλονίκης/Ε75/Α1, Έξοδος προς Κάστρο, Ορχομενό μέσω ΕΟ Λιβαδειάς Λαμίας/ ΕΟ3 (σήματα για Λαμία/ Κάτω Τιθορέα/ Χαιρώνια).

Απόσταση ΣΕΑ Καπανδριτίου – Αμφίκλειας: 142 χλμ., 1ω 45΄≈.

11:45≈ Στάση για καφεδάκι στην Αμφίκλεια.

13:00≈ Αναχώρηση για Παύλιανη.

Αμφίκλεια – Παύλιανη: 35 χλμ., 45΄ .

13:45≈ Άφιξη Παύλιανη. Γεύμα σε επιλεγμένο εστιατόριο της περιοχή.

16:00≈ Αναχώρηση ( Επιστροφή μέσω Α/Δ Πειραιώς Αθηνών Θεσσαλονίκης Ευζώνων/ ΝΕΟ Αθηνών Θεσσαλονίκης/Ε75/Α1.

            Στάση για καφεδάκι το οποίο θα αποφασιστεί από κοινού.

            Απόσταση Παύλιανη – ΣΕΑ Καπανδριτίου: 203 χλμ., 2ω 30΄.

ΠΡΟΣΟΧΗ στα ισχύοντα πρωτόκολλα Covid 19.

Δηλώσεις συμμετοχής για την εκδρομή και το γεύμα, απαραίτητες έως την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022, στον Υπεύθυνο Εκδρομικού Σπύρο Καψοκαβάδη (κινητό: 6944 665125).

Η συμμετοχή στην εκδρομή αφορά μόνο ενεργά μέλη της Λέσχης και όσους έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται πως η σωστή μοτοσυκλετιστική ενδυμασία οδηγού – συνεπιβάτη, η τήρηση κανόνων ομαδικής πορείας και η επιμελής συντήρηση των μοτοσυκλετών μας, θεωρείται δεδομένη.

Το παραπάνω πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί εάν απαιτηθεί, με σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων.

Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ / ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ / ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ Κ.Λ.Π., ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ.

Επιβάλλεται όπως οι συμμετέχοντες φέρουν μαζί τους για ασφάλεια και προστασία όλων: Κατάλληλη προστατευτική μάσκα, γάντια μιας χρήσης και απολυμαντικό διάλυμα.

 

Σημεία Αναφοράς & Ενδιαφέροντος …

 

Η Παύλιανη Φωκίδος αποτελεί ορεινό χωριό της Στερεάς Ελλάδας στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδος (στα νοτιοδυτικά όρια του πρώην Νομού της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδος) και βρίσκεται μέσα σε πυκνό ελατοδάσος.

Είναι κτισμένη στις νοτιοανατολικές πλαγιές της Οίτης σε υψόμετρο 1.040 μ.. Αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Φθιώτιδας και αφετηρία για μοναδικές εξορμήσεις στα γύρω βουνά καθώς και επισκέψεις στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, την ¨Πυρά του Ηρακλέους¨ και το Φαράγγι του Ασωπού.

Μια άποψη για την ονομασία του χωριού αναφέρει ότι το όνομά της το οφείλει στους πρώτους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου. Πιο πιθανή εκδοχή όμως, είναι να οφείλεται σε Σλαβική ονομασία. Αρχικά το χωριό ήταν κτισμένο σε μια τοποθεσία με χαμηλότερο υψόμετρο, εκεί περίπου που σήμερα βρίσκεται το χωριό Οίτη.

Ως οικισμός αναφέρεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μετά την απελευθέρωση επίσημα το 1835, να ορίζεται Έδρα του τότε Δήμου Ροδοντίων (Οιτών).

Εθνικός Δρυμός Οίτης

Ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης (Έκταση: 7.210 εκτάρια, επεκτείνεται σε υψόμετρο από 400 – 2.116 μ. και περιλαμβάνει και περιλαμβάνει τις ψηλότερες κορυφές του ορεινού όγκου, εκτός από την κορυφή ¨Πύργος¨ στα 2.152 μ.. Το μητρικό πέτρωμα του μεγαλύτερου μέρους της περιοχής είναι ασβεστόλιθος αλλά υπάρχουν και μεγάλες εκτάσεις με φλύσχη.

Η πανίδα της περιοχής δεν έχει ακόμα μελετηθεί με λεπτομέρεια. Σύμφωνα με το Διαχειριστικό Σχέδιο του Δρυμού του όρους Οίτη, περιλαμβάνει 166 είδη πτηνών, 59 είδη θηλαστικών, 43 είδη αμφιβίων και ερπετών και 12 είδη ψαριών του γλυκού νερού.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολυάριθμοι αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί χώροι, όπως ερείπια αρχαίων προμαχώνων (τοποθεσία Αετός) και η Μονή Αγάθωνος η οποία χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, μέσα στην οποία φιλοξενείται μικρό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που παρέχει βασική πληροφόρηση για την άγρια ζωή του βουνού.

Η Πυρά του Ηρακλέους

Η Πυρά του Ηρακλέους ή απλά Πυρά, είναι ορεινό χωριό του Νομού Φωκίδος και το όνομά του οφείλεται στη Μυθολογία, καθώς σύμφωνα με αυτή, στην εν λόγω τοποθεσία άναψε μεγάλη φωτιά ο Ηρακλής για να γλυτώσει από τον χιτώνα του Νέσσου τον οποίο είχε δηλητηριάσει η Δηιάνειρα εν αγνοία της.

Βρίσκεται κτισμένη σε υψόμετρο 1.160 μ. στις πλαγιές της Οίτης και αποτελεί έναν από τους πλέον ορεινούς οικισμούς της Ελλάδος.

Στην περιοχή σώζονται ερείπια Ορθογώνιας Στοάς και Κίονες Δωρικού Ναού του 3ου αιώνα π.χ..

Το Φαράγγι του Ασωπού

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κομμάτι ιδιαίτερου φυσικού κάλους, ένα στενό πέρασμα που σχηματίζουν οι κάθετες βουνοπλαγιές της Οίτης και του Καλλιδρόμου.

Ένα Φαράγγι που οδηγεί τα νερά της ανατολικής Οίτης στον Σπερχειό Ποταμό και μέσω αυτού στο Μαλιακό Κόλπο, δημιουργώντας έναν υγρότοπο τεράστιας οικολογικής σημασίας.

Το Φαράγγι είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Στην έξοδο, στις παρυφές της Οίτης και του Καλλιδρόμου στην νοτιοανατολική πλευρά της κοιλάδας του Σπερχειού, βρισκόταν η Αρχαία Ηράκλεια (Τραχίνα), μια από τις 5 πόλεις του Βασιλείου του Αχιλλέα.

Στο κέντρο του Φαραγγιού, από την πλευρά της Οίτης, δεσπόζει ο ¨Κούβελος¨, στην κορυφή του οποίου υπήρχε αρχαίος οικισμός.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή για τους επισκέπτες, αποτελεί η διαδρομή που ξεκινάει κάτω από τη Σιδηροδρομική Γέφυρα της Παπαδιάς και καταλήγει στη Γέφυρα του Ασωπού, στο τέλος του Φαραγγιού.

Περιμένουμε παλιούς και νέους φίλους να περάσουμε όμορφα.

Its our DNA!

Για το Δ.Σ. της Λέσχης,

Ο Υπεύθυνος Εκδρομικού

Σπύρος Καψοκαβάδης