Μονοήμερη Εκδρομή 14/11/2021, στη Στενή Ευβοίας.

Μονοήμερη Εκδρομή 14/11/2021, στη Στενή Ευβοίας.

Αγαπητά Μέλη,

Η Λέσχη μας έχει προγραμματίσει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, στη Στενή Δίρφυος στην Εύβοια.

Προσοχή καμιά εκδρομή δεν ακυρώνεται  (λόγω καιρού, covid κτλ) αν δεν λάβετε προσωπική ενημέρωση από τον υπεύθυνο της εκδρομής ότι ακυρώθηκε. Για το λόγο αυτό είναι και υποχρεωτικό  να κάνετε δήλωση συμμετοχής! 

 

Πρόγραμμα Εκδρομής

10:00   Συνάντηση στα ΣΕΑ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ.

10:30   Αναχώρηση προς Χαλκίδα.

11:15≈ Στάση στη Χαλκίδα για καφέ στο ΞΕΝΙΑ Bar – Café στο Φρούριο του Καράμπαμπα (Τέως Τουριστικό Περίπτερο).

Απόσταση ΣΕΑ Καπανδριτίου – Φρούριο Καράμπαμπα Χαλκίδας: 48 χλμ., 45΄≈, μέσω Α/Δ Αθηνών – Θεσσαλονίκης /Ε75/Α1, Α/Δ Σχηματαρίου – Χαλκίδας/Α11.

12:30≈ Αναχώρηση για Στενή Δίρφυος.

Απόσταση  Φρούριο Καράμπαμπα – Στενή Δίρφυος: 40 χλμ., 1ω 15΄≈, μέσω Επαρχ. Οδός Αρτάκης – Κύμης / Λεωφ. Βουδούρη (σήματα για Βατώντας/ Καθενοί/ Στενή).

13:45≈ Άφιξη στη Στενή.

Γεύμα σε επιλεγμένο εστιατόριο της περιοχή.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Λόγω εποχής και περιοχής, θα φιλοξενηθούμε σε κλειστό χώρο εστίασης!

Σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα απαιτείται:

Το Εστιατόριο – Ταβέρνα – Καφέ, έχει χαρακτηριστεί Μόνο για Εμβολιασμένους: Επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε Εμβολιασμένους με Πιστοποιητικό Εμβολιασμού και σε Νοσήσαντες με Πιστοποιητικό Νόσησης μέχρι 6 μηνών.

16:30≈ Επιστροφή.

Απόσταση Στενή Ευβοίας – ΣΕΑ Καπανδριτίου: 83 χλμ., 30΄≈.

Δηλώσεις συμμετοχής για την εκδρομή και το γεύμα, απαραίτητες έως την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021, στον Υπεύθυνο Εκδρομικού Σπύρο Καψοκαβάδη (κινητό: 6944 665125).

Φρούριο Καράμπαμπα

Το Κάστρο Καράμπαμπα αποτελεί οχύρωση που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Φούρκα, από την οποία εποπτεύει τόσο τη Χαλκίδα και τον Εύριπο όσο και μεγάλο τμήμα του βορείου και του νοτίου Ευβοϊκού κόλπου.

Το σημερινό κάστρο – οχυρό, κτίστηκε το 1684 σε σχέδια του Βενετού Τζερόλιμο Γκαλόπο για λογαριασμό των Οθωμανών. Στη θέση του κάστρου βρισκόταν κατά την αρχαιότητα η πόλη Κάνηθος και πιθανόν να ήταν οχυρωμένη κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, όμως δεν σωζόταν κάστρο κατά τη βυζαντινή και ενετική εποχή. Ο Φραγκίσκος Μοροζίνι το πολιόρκησε ανεπιτυχώς το 1688 και παρέμεινε απόρθητο μέχρι που πέρασε στην κυριότητα του Ελληνικού κράτους το 1833.

Το κάστρο είναι στενόμακρο με ανάπτυξη σε άξονα ανατολής – δύσης, με μέγιστο μήκος 240μ. και πλάτος 54 μ.. Διαθέτει τρεις προμαχώνες, ένα μεγάλο πύργο και προτείχισμα στη βόρεια πλευρά.  Οι τοίχοι του έχουν πάχος 3,5 μ. εξωτερικά και ύψος 6 μ..

Στενή Δίρφυος

Η Στενή Δίρφυος, είναι ημιορεινό χωριό του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων της Εύβοιας, κτισμένη στις νότιες πλαγιές του Όρους Δίρφυ και σε υψόμετρο 395 μ..

Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 392 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011και μαζί με την Κάτω Στενή και τον Πύργο (Σκουντέρι), συναποτελούν την Τοπική Κοινότητα Στενής Διρφύος της Δημοτικής Ενότητας Διρφύων.

Το χωριό φημίζεται για τις σφοδρές χιονοπτώσεις που δέχεται κατά τους χειμερινούς μήνες, φαινόμενο το οποίο οφείλεται στα ψυχρά βορειοανατολικά ρεύματα στα οποία είναι εκτεθειμένη η περιοχή της Δίρφυς.

Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα μετά την Επανάσταση του 1821 και την ενσωμάτωση της Εύβοιας, το δε 1835, ορίζεται έδρα του τότε Δήμου Ληλαντίων με την παλιά του ονομασία Στενή. Το 1915 μετονομάστηκε σε Στενή Δίρφυος.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η περιοχή ονομαζόταν Κλεισούρα και ήταν λημέρι των ¨Κλαριτών¨, όπως ονόμαζαν τότε τους κλέφτες της περιοχής. Η Πάνω Στενή δημιουργήθηκε το 1790 από τους κατοίκους της περιοχής Σκουντέρι που δεν άντεχαν τον τουρκικό ζυγό.

Την Κλεισούρα δεν μπόρεσαν ποτέ να την πατήσουν οι Τούρκοι στα 400 χρόνια της σκλαβιάς!

Η Στενή ξεχωρίζει για τις σπάνιες ομορφιές της και τα τρεχούμενα νερά. Μια από τις πολλές πηγές είναι ¨Του Γιατρού η Βρύση¨, 500 μ. μετά το χωριό, κοντά στο ρέμα που διασχίζει και το ίδιο το χωριό. Μπροστά στη βρύση, από τη λαϊκή αγορά, μπορεί να προμηθευτεί κανείς τοπικά προϊόντα του χωριού και της Δίρφυς, όπως τσάι, ρίγανη, τυρί, μέλι, χειροποίητα ζυμαρικά κ.α..

Δίρφυς

Η Οροσειρά της Δίρφυς πήρε το όνομά της από την ψηλότερη κορυφή της, τη (το) Δέλφη (ι), σε υψόμετρο 1.743 μ.. Στην Αρχαιότητα η Δέλφη ήταν τόπος λατρείας της Ήρας, σε ανάμνηση των γάμων της με το Δία, που σύμφωνα με μια εκδοχή έγιναν εκεί.

Από τη Δίρφυ ξεκινούν τα δύο μεγάλα ποτάμια της Εύβοιας, ο Μεσσάπιος και ο Λήλας. Η υπέροχη θέα εντυπωσιάζει. Το μάτι χάνεται στο βαθυγάλανο Αιγαίο και στις βουνοκορφές της Ρούμελης…

Η συμμετοχή στην εκδρομή αφορά μόνο ενεργά μέλη της Λέσχης και όσους έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται πως η σωστή μοτοσυκλετιστική ενδυμασία οδηγού – συνεπιβάτη, η τήρηση κανόνων ομαδικής πορείας και η επιμελής συντήρηση των μοτοσυκλετών μας, θεωρείται δεδομένη.

Το παραπάνω πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί εάν απαιτηθεί, με σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων.

Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ / ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ / ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ Κ.Λ.Π., ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ.

Επιβάλλεται όπως οι συμμετέχοντες φέρουν μαζί τους για ασφάλεια και προστασία όλων: Κατάλληλη προστατευτική μάσκα, γάντια μιας χρήσης και απολυμαντικό διάλυμα.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ … !!!

 

Περιμένουμε παλιούς και νέους φίλους να περάσουμε όμορφα.

Its our DNA!

Για το Δ.Σ. της Λέσχης,

Ο Υπεύθυνος Εκδρομικού

Σπύρος Καψοκαβάδης