Μονοήμερη Εκδρομή 9/6/2019, ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΗΣ

Μονοήμερη Εκδρομή 9/6/2019, ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΗΣ

Αγαπητά Μέλη,

 

Η Λέσχη μας έχει προγραμματίσει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019, στον Ιερό Ναό Παναγίας Πλατανιωτίσσης (19 χλμ. βορειοδυτικά των Καλαβρύτων), στο χωριό Πλατανιώτισσα του Νομού Αχαΐας.

Ιερός Ναός Παναγίας Πλατανιωτίσσης

Σε μια πολύ όμορφη και καταπράσινη τοποθεσία, στη δυτική όχθη του ποταμού Κερυνίτη, βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιότυπα και ξεχωριστά προσκυνήματα της Ελλάδος, η Παναγία Πλατανιώτισσα από την οποία πήρε την ονομασία του το χωριό.

Πρόκειται για ένα πολύ μικρό ναό, αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου που γιορτάζει 8 Σεπτεμβρίου, ναός ο οποίος έχει διαμορφωθεί μέσα στο κοίλωμα ενός τεραστίου αιωνόβιου πλατάνου 1000 ετών που προήλθε από 3 πλατάνια που φύτρωσαν μαζί και με το πέρασμα των χρόνων ενώθηκαν και δημιούργησαν αυτό το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης.

Το ιστορικό αυτό δένδρο έχει περίμετρο γύρω στα 17 μ. και ύψος 25 μ. Υπάρχει ένα μικρό τέμπλο με 2 κίονες οι οποίοι σχηματίζουν την Ωραία Πύλη. Ο ναός έχει μήκος γύρω στα 8 μ., πλάτος περίπου 3 μ. και χωρητικότητα 15 ατόμων στον κυρίως ναό ή 20 ατόμων σε ολόκληρο το χώρο. Μικρή είσοδος ανοίγεται στη βορειοδυτική πλευρά του κι ένα παράθυρο ακριβώς απέναντί της.

Η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας είναι αποτυπωμένη επάνω στο πλατάνι σε ύψος 3 μ. από το έδαφος, στο εσωτερικό του κοιλώματος. Σύμφωνα με τις παραδόσεις οι δύο επικρατέστερες εκδοχές σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας της είναι οι εξής: α) Η εικόνα αποτυπώθηκε στον πλάτανο την εποχή της εικονομαχίας, όταν μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου, για να σώσουν την εικόνα της ¨Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας¨, την μετέφεραν από τόπο σε τόπο κι έτσι διανυκτέρευσαν ένα βράδυ στο χωριό Κλαπατσούνα (όπως λεγόταν τότε), μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου. Το πρωί καθώς πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους, έκπληκτοι αντίκρισαν το αποτύπωμά της στον κορμό του δένδρου, ακριβώς στο σημείο που την είχαν ακουμπήσει κι έτσι ονομάστηκε ¨Παναγία η Πλατανιώτισσα¨, όνομα το οποίο αργότερο πήρε και το χωριό και β) Σχετίζεται με τους Ιδρυτές της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο οι οποίοι διανυκτέρευσαν στον πλάτανο στην προσπάθεια τους να βρουν την ανάγλυφη εικόνα του 4ου αιώνα (όπως εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς και είναι φτιαγμένη από μαστίχα, κερί και άλλες ύλες) και στο σημείο που θα βρεθεί να κτίσουν Μονή.

Χωριό Πλατανιώτισσα

Η Πλατανιώτισσα είναι ένα χωριό στις όχθες του ποταμού Κερυνίτη, μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο και σε υψόμετρο 850 μ., πνιγμένο από μεγάλα πανύψηλα πλατάνια που δροσίζουν κι ομορφαίνουν την περιοχή. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Καλαβρύτων και απέχει 30 χλμ. από το Αίγιο. Το χειμώνα στο χωριό παραμένουν λιγοστοί κάτοικοι ενώ το καλοκαίρι σφύζει από ζωή καθώς το εξαιρετικό κλίμα, η φυσική ομορφιά και η δροσιά που προσφέρει ο τόπος αποζημιώνουν τον επισκέπτη.

Τα νεόφυτα αμπέλια στις ήπιες πλαγιές που περιτριγυρίζουν το χωριό, τα σκιερά από καρυδιές αγροτικά δρομάκια που διασχίζουν περιβόλια όπου καλλιεργούνται πολύ καλής ποιότητος φασόλια και τομάτες, ξεκουράζουν το διαβάτη που τα διασχίζει. Στην πλατεία του χωριού είναι κτισμένος ο ¨Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος¨ ενώ στην είσοδο του χωριού δίπλα στο Ιερό προσκύνημα στην όχθη του ποταμού, δεσπόζει το παλιό γραφικό πέτρινο γεφύρι και ο άριστα διατηρημένος νερόμυλος της εκκλησίας, όπου σήμερα λειτουργεί παραδοσιακό αναψυκτήριο και εστιατόριο.

Πρόγραμμα Εκδρομής

09:30     Συνάντηση στα ΣΕΑ ΜΕΓΑΡΩΝ.

10:00     Αναχώρηση για Ιερό Ναό Παναγίας Πλατανιωτίσσης.

Απόσταση ΣΕΑ ΜΕΓΑΡΩΝ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑ : 165 χλμ. (μέσω Ολυμπίας Οδού/Α8/ Ε94 ).

Απόσταση ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: 19 χλμ. μέσω Κερπινής ή 29 χλμ. μέσω Ε.Ο. Αιγίου – Καλαβρύτων.

14:00 +  Γεύμα σε επιλεγμένη τοπική Ταβέρνα  επί δρομολογίου.

18:00+ ≈ Επιστροφή (3 προτεινόμενες διαδρομές):

              α)Πλατανιώτισσα (μέσω Επαρχιακής Οδού Καλαβρύτων – Διακοπτού) – Βιλιβίνα – Μαμουσιά – Δερβένι – Παλαιά Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου Ε65 – Ολυμπία Οδός/Α8/Ε94 – ΣΕΑ ΜΕΓΑΡΩΝ ( 152 χλμ.).

              β) Πλατανιώτισσα – Πετσάκοι – Γουμένισσα (μέσω Ε.Ο. Αιγίου – Καλαβρύτων) – Καλάβρυτα – Καλυβίτης – Κερνίτσα (Επαρχιακή Οδός Πούντας – Καλαβρύτων) – Ε65 – Ολυμπία Οδός/Α8/Ε94 – ΣΕΑ ΜΕΓΑΡΩΝ (178 χλμ.).

              γ) Καλάβρυτα  – Κλειτορία – Φενεός – Στυμφαλία – Νεμέα – ΑΔ Κορίνθου/Τριπόλεως – Ολυμπία Οδός/Α8/Ε94 – ΣΕΑ ΜΕΓΑΡΩΝ: 233 χλμ. (γραφική διαδρομή, 5 ωρών περίπου).

Δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητες έως την Πέμπτη 6/5/2019, στον Υπεύθυνο Εκδρομικού Σπύρο Καψοκαβάδη (κινητό: 6944 665125).

Η συμμετοχή στην εκδρομή αφορά μόνο ενεργά μέλη της Λέσχης και όσους έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται πως η σωστή μοτοσυκλετιστική ενδυμασία οδηγού – συνεπιβάτη, η τήρηση κανόνων ομαδικής πορείας και η επιμελής συντήρηση των μοτοσυκλετών μας, θεωρείται δεδομένη.

Περιμένουμε παλιούς και νέους φίλους να περάσουμε όμορφα.

Its our DNA!

Για το Δ.Σ. της Λέσχης,

Ο Υπεύθυνος Εκδρομικού

Σπύρος Καψοκαβάδης